A természetben eltöltött számtalan pillanat

A 16. születésnapjára kapta meg első dslr gépét, amely hozzájárult mind ahhoz,hogy megmutathassa a szemlélőknek azt, hogy ő mennyire szereti és hogyan éli meg a természetben eltöltött idejét. Tóthpál Nellivel beszélgettem természetfotózásról.

Hogyan kerültél kapcsolatba a fotózással?

Legelőször 3 évvel ezelőtt vettem a kezembe fényképezőgépet, egy kölcsön gép volt, amivel bátyámékat fotóztam a koncertjeiken. Ekkor ragadott magával a fotózás varázsa, az érdekes és különleges pillanatok megörökítése.  Majd a 16. születésnapomra a családtól fényképezőt kértem, így kaptam meg az első dslr gépem. Ezzel már nem csak koncerteken fotóztam, kiélhettem a természet iránti szeretetem a kertben, majd erdőn-mezőn.

Milyen felszereléssel fotózol?

Jelenleg egy Canon 50D-m van, egy  18-55, 55-250 mm-es és egy 300 mm f/4 objektívvel.  Ezek közül legtöbbször a fix 300-at használom.

unnamed-1-custom

Egyedül vagy inkább társas formában fotózol?

Én a társas formáját kedvelem, mert a fotózás közbeni élményeket jó megosztani másokkal, jó például megbeszélni a cserkelési stratégiát, szóval számomra érdekesebb és több szem többet is lát. Lányként a szüleim féltenek,  egyedül nem szívesen engednek ki a természetbe. Általában velük  vagy Bozsó Krisztiánnal szoktam a határt járni.

Mennyi időd jut az iskola mellett a fotózásra?

Jellemzően hétvégenként  fotózok, de ezek az alkalmak is ritkulni fognak. Ebben a tanévben kevesebb időm lesz, mert most fogok érettségizni, ballagni, tovább tanulni, így a tanulásé a főszerep.

Mennyivel másabban látja egy természetfotós a természetet, mint egy laikus?

Szerintem nagyon másképp látja, mivel egy laikus átsiklik azokon a dolgokon, amit egy természetfotós észrevesz. Egy laikus egészében nézi  a tájat, mi keressük a tájban a témát, ami lehet egy apró bogár  vagy egy pici virág is.

unnamed-2-custom

Mennyire tervezed, meg a fotózást mielőtt elindulsz? Vannak előre „kitervelt” projekted?

Cserkelve szoktam fotózni, ezért nem tervezek előre. Persze, vannak  megálmodott képek a fejemben, amiket szeretnék hogy megvalósuljanak. Izgalmas dolog, hogy előre soha nem tudom mivel lep meg a természet.

Mennyire követed a többi fotós munkásságát?

Napi szintem követem más természetfotósok munkásságát, képeit a különböző közösségi oldalakon. Szeretem nézni mások képeit, érdekel hogyan látják, örökítik meg a természetet. Szívesen olvasom mások fotónaplóját, akár egy-egy leírás is tanulságos lehet számomra.

unnamed-3-custom

Melyek azok a napszakok, amikor szívesen fotózol?

A reggeli és a késő délutáni időszak, mint szerintem minden fotósnak, mert ilyenkor legszebbek a fények, ami különlegesebbé teszi a képeket.

Történet veled fotózás közben valamilyen vicces vagy számodra kedves esemény, amit szívesen megosztasz az olvasókkal?

A legkedvesebb élményem, amikor 2 órányi kúszás után sikerült elkészítenem a régen vágyott őzbak portrémat. A legviccesebb pedig előző héten történt.  Alig láthatóan mozgott valami a nádas szélén kb.100 méterre tőlem, a távcsövön keresztül is csak egy barnás foltot láttam a magas fűben. Fiatal őznek néztem. Elkezdtem kúszni felé, néha felpillantottam, hogy jó irányba haladok-e. Egyszer csak eltűnt, majd közvetlen előttem megjelent a hosszú vörös farkával és a ravaszdi, zöld róka szemeivel.

unnamed-4-1-custom

Milyen terveid vannak a jövőre nézve a fotózás terén?

A fotós tudásom szeretném magasabb szintre emelni és a felszerelésemet fejleszteni.  Szeretnék majd egy saját itatós lest és minél több különleges helyre eljutni. A következő fotómat jó lenne egy gímszarvasról készíteni…

Köszönöm szépen a válaszaidat és további sikereket kívánok neked!

Ha tetszett az interjú akkor nézz be a blogjára is további képek és érdekességek miatt:

http://nellitothpal.blogspot.hu/

unnamed-custom

unnamed-5-1-custom

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.