Boros Vali kenyerét ajánljuk a legfinomabb vadételek mellé…

A most következő recept Boros Vali blogjáról származik. Fontos tudni, hogy mindent tartósítószer és adalékmentesen készít… jöjjön most az Ő mindennapi kenyere…

Hozzávalók:

Sütés előtti este

  • 40  dkg liszt bl80
  • 1 dkg élesztő
  • 3 dl víz

Ezeket az összetevőket galuska szerűen fakanállal összekeverjük, majd kelesztő tálba rakjuk és letakarjuk. Ez egészen másnapig így hagyjuk…

Másnap adjuk hozzá:

  • 60 dkg liszt bl80
  • 2 dkg só
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz

Összedagasztjuk ( Vali géppel dagasztja). Akkor jó, ha elválik a dagasztó edény falától és összeáll egy gombóccá. Amennyiben még szükséges adjunk hozzá vizet. (ez mindig a liszttől függ)

Kétszer 40 percig kelesztjük. A második kelesztési idő végén gyújtsuk be a sütőt, 250 fokra melegítjük. Kialakítjuk a vekni formát. ( Vali úgy szokta, hogy kilapogatja, jobbról behajtja a közepéig majd balról is a két végén elkezdi feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomkod a kezével, így szép vekni lesz belőle.) Tegyük jénai edénybe itt még további 20 percig kelesszük. Ekkor érdemes bemetszeni hosszában vagy keresztben kinek, hogy tetszik. Alaposan spricceljük le vízzel, majd a jénai tetejét is. Tegyük be a sütőbe.

20151122_165246

Mikor már szépen pirulgat leveszem a tetőt és még tovább 15 percig sütöm.

Tipp: a jénaiba érdemes szilikonos sütőpapírt tenni, ne ragadjon bele!

20151225_161752

Jó munkát sok sikert… üdv Vali

Forrás:

https://borosvalikonyhaja.blogspot.hu/search/label/Kenyer%C3%BCnk

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.