Cefrehajtók: Kis csapat nagy akarattal és megvalósítható álmokkal

A Cefrehajtók egy érdekes és ritka csapat: főként Heves és Borsod sűrű erdeiben lehet lépteiket és harsány hangjaikat hallani. Elől keresnek rendületlenül a kutyák, nyomukban a fiatal harcosok és mögöttük kullognak az öregebb rafinált “rókák”. A csapatmunka mellett a modern technika fejlett vívmányai is segítik munkájukat, bár még így is sokszor a tapasztalat és a tudás győz a technológiával szemben.

Mennyi ideje működtök?

Csapatként először 2015. őszén vettünk részt, akkor még csak pár fővel, és tényleg néhány darab kutyával. Azóta a lelkesedés mellett a létszám is nőtt, mint az ember, mint kutyák terén. A csapat nagy része fiatalokból áll, akik egyénileg már több éve részt vesznek hajtóvadászatokon, de nyilván van 1-2 tapasztaltabb „vén róka” is a társaságban. 🙂

Van esetleg valamilyen specialitásotok?

Ez egy érdekes kérdés. Nem tudom, mennyire számít specialitásnak, de több tag is rendelkezik érvényes vadászjeggyel így, ha a vadászatra jogosult engedélyezi nekünk, akkor szívesen viszünk magunkkal sörétest a hajtásba, ugyanis bent az erdő mélyén gyakran adódik zűrös helyzet.

18090677_1441400255925363_674247494_o

Milyen kutyafajtákat használtok?

Jellemzően foxterrierek, jagdterrierek, szlovák kopók és tacskók, valamint az előbb említett kutyák keverékei alkotják a brigád kutyás részét. Ilyen téren mi sem különbözünk más csapattól, hisz köztudott, hogy hajtóvadászatra a feljebb említett kutyafajták a leggyakoribbak és mi szerintünk a legjobbak is.

Milyen sűrűn cserélődnek a kutyák, amik a hajtásban részt vesznek?

Arra még nem volt példa, hogy a teljes csapat egymás után 3 napot is dolgozott volna, viszont két napos vadászat elég gyakori. Természetesen igyekszünk megoldani, hogy legalább a kutyák pihenjenek, hisz ők jóval többet dolgoznak, mint mi, emberek. Nem mindenhová kell az egész csapat, így ennek köszönhetően tudjuk okosan megoldani a kutyák pihenését illetve a friss kutyák cseréjét.

18034718_1576728572372347_1418704623_nAz ország mely részein vagytok aktívak?

Mivel Borsod megyeiek vagyunk, így a hajtások nagy része itt van helybe, illetve Heves megyében is hajtottunk már. Természetesen, igény esetén bárhová el tudunk menni, ugyanis rendelkezésünkre áll egy mikrobusz, valamint egy utánfutó is.

Van esetleg kedvenc területetek, ahova szíven visszatértek?

Egyértelműen van ilyen. Nyugodtan kijelenthetem, hogy a Hangonyi Zöldmező Vt.-ről van szó. Nagyon jó társaság, és úgy gondoljuk, évről évre maximálisan meg vannak velünk elégedve. Persze, néha azért adódnak kisebb nagyobb gikszerek, de egy ilyen komoly feladatnál, ez előfordul. Innen is köszönjük nekik a bizalmat. Ettől függetlenül, ahol megbecsülik a hajtók és a kutyák munkáját, szívesen megyünk.

Tudnátok esetleg említeni valamilyen szomorú pillanatot azóta, hogy együtt dolgoztok?

A kutyák sérülései mindig szomorú pillanat. Sajnos a szezonba egy sebzett disznót fogtak a kutyák. A kegyelemlövést követően egyik kutyánk a disznó alá került, és elég sokáig levegő nélkül volt. Sajnos Ő már az örök vadászmezőkön hajtja tovább a vadat. Nyugodj békében Mogyoró!

18072445_1576727879039083_23123365_n

Mit csináltok mikor hajtásokon vesztek részt?

Hajtunk 🙂 Ismert területen gyakran bíznak ránk irányítási feladatokat is. Ha vége a hajtásnak, és szükség van, akkor természetesen segítünk a helyieknek, akár vadösszeszedésről, zsigerelésről vagy teríték készítősről legyen szó. Nevünkből adódóan pedig hazafelé előkerülnek a különféle szeszes italok, és az útba eső „szórakoztató központokat” is megnézzük egy-egy sör, bor, pálinka erejéig.

Milyen elképzelések és tervek vannak az elkövetkező évekre?

Az idei év hajtás mennyiségét tekintve jól sikerült több mint 20x voltunk “bevetésen”, ezt a darabszámot szeretnénk a következő években is tartani. A kutyák létszáma is bővül, a jövő nagy reménységeinek a képzése folyamatban van, illetve a rutinos kutyákat is folyamatosan is tréningeztetjük. Pár helyen rendelkezésünkre bocsájtanak adó-vevő rádiókat, de a legtöbb helyen nincs ilyen, így szeretnénk sajátot is, könnyítve a saját helyzetünket hajtás közben. Tervbe van még GPS-es nyakörv vétele is, van 1-2 kutyánk, akik szeretnek idegességet okozni a nap végén, így ez is nagyon előnyös lenne.

Köszönöm szépen a válaszokat és további sikereket kívánok nektek!

Bővebb infókat találtok itt:

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.