Emlékezetes 20. születésnap – Vaddisznóhajtás Borsodnádasdon 2012. november 10.

E jeles vadásznap elbeszélését talán kissé szokatlan módon nem az elején, hanem a végén kezdem. A terítékre öt kan (!) három koca  három süldő két jó malac valamint egy róka került. Ezúttal a teríték befogadására fenyőágakból körülrakott terület, végre nem bizonyult túlméretezettnek! Az idén pont jó volt a mérete, sőt ha az utánkeresett sebzetteket (4 db) is időben behozzák, minden bizonnyal még szűk is lett volna.A vadászaton összesen 47 lövést adtak le a vadászok. Azt hiszem nem lőtt rosszul a társaság. Az Elnök Úr  Pallagi László (A Nádasd Völgye Vt. Új elnöke) határozott ellentmondást nem tűrő utasításai és irányítása az egész nap történéseire pozitívan nyomta rá bélyegét. Egyértelmű utasításokkal vezényelte a felvezetőket, hajtókat, és a nap minden eseményét. Jelzéseire  megadott sorrendben szólaltatta meg a kürtös a szignálokat is. Gyülekező, üdvözlet a vadászoknak, terítéken a vaddisznó, terítéken a róka stb. És a kürt szólt, méghozzá hangosan. Tudatta az egész világgal, itt vadászok adnak tiszteletet az elejtett vadnak, állnak feszes sorfalat a teríték mellett. Ég a tűz, fénye világítja a jókedvű társaságot, az arcokon elégedett mosoly, e szép nap végén.

60582_470248819692309_674687780_n
281782_479342322116292_125609912_n
A mai napon két fontos esemény történt. Fiatal vadásztársunk Verók Imre e vadászaton ünnepelte 20. születés napját. A vadászatot szüleitől kapta ajándékba. Az  első hajtásban  a 16- os standon állt (én a 18- ason) a hajtás kb. félidejében dupla lövés jött a 16 os stand irányából. A hajtás lefújása után- láss csodát- hatalmas kan mellett ált a fiú, látszott rajta, még nem fogta föl mit hozott elé a vadásszerencse. Ám ahogy  látta az odaérkezők őszinte örömét és sorban készültek róla a fotók, lassan feloldódott és egyre boldogabb lett. Később elmondta, ez a mai élete első vadisznóhajtása, első vaddisznóját is most lőtte, logikus következtetés, hogy ez az első kanja, és ez, – mutatja fegyverét- pedig az új puskája! Szerénységét a vadászat iránti őszinte szeretetét  Diana a második hajtásban is megjutalmazta. Ismét lőtt egy nagy kant s ráadásnak még egy süldőt is. Mesterhármas a mai napon! Gratulálunk Imre Boldog Születésnapot!
481529_479343332116191_202250217_n

Szintén az „algyői csapathoz” tartozott a másik vadász is Dr.Kiss Zsolt aki e napon lőtte élete első vaddisznóját és rókáját. A szokásos avatási ceremóniák megtartásakor, Laczkó Pisti jóvoltából ismét megszólalt a kürt. Jó volt látni barátaik  milyen őszintén  örülnek frissen avatott társaik vadászsikerének, (még azok is, akik  közülük ma nem jutottak lövéshez) gratulálok nekik, és kívánok további vadászsikereket!
Click to enlarge image 001.jpgMost pedig a nap tanulsága: Galántáról érkezett az a vadásztársunk aki az első hajtásban  az 1-es standot húzta, szerette volna ha máshová állhat. Ha azt húzta, akkor ott marad, és ott vadászik, mutyizás nincs. Kicsit később, szűk óra múlva hatalmas kan sunnyogott az 1-es stand felé. Csattan a lövés Farkas Péter puskájából. Hatalmas az öröm, a korábbi sértődöttségnek nyoma sincs már, büszke elejtő mosolyog a készülő képeken. A kanok közül háromnak minden bizonnyal 20-21 cm feletti az agyara a másik kettő is meglesz vagy 16-os.Click to enlarge image 001.jpg

Reggel amikor kiérkeztünk a területre, az alacsonyabb völgyekben még köd volt, de fent a hegyekben már sütött a nap. Szinte kora tavaszi volt az időjárás.
Nagy reményekkel érkezett mindenki, ám mindenki nem lehet szerencsés, vadász embernek ezt tudnia kell. De a jól szervezett hajtás még azok számára is meggyőző volt akik most sajnos nem jutottak lövéshez. Máskor majd mások lesznek szerencsések, vagy ki tudja, az is lehet, hogy ugyanazok. Ez a szép a vadászatban, és milyen jó, hogy így van, hiszen a vadászat végéig lehet reménykedni, bízni, izgulni a sikerben.  A mai napon a tényekhez az is hozzá tartozik, hogy  innen is onnan is hallhattunk lövéseket, tehát a disznók nem egy emberre mentek és 30 lövés kiment találat nélkül. Ezeknek persze általában nincsen gazdája, de azért az élményt a vadász átélte, csak nem dicsekszik vele. A hibázást általában senki sem veri nagydobra.
Összegezve: Ez egy jó vadászat volt, korrekt szervezéssel, jó hajtókkal, megfontolt fegyelmezett  vadászokkal, szép terítékkel.
Estére nagyon lehűlt a levegő és kissé mindenki átfagyott de a vacsorára felszolgált jó forró tárkonyos vaddisznó leves és a borjúpaprikás megtette áldásos hatását. Köszönjük szépen.Click to enlarge image 001.jpg
A vadásztársak észrevételeit, arra irányuló jó tanácsait, hogy később még jobb hajtásokat szervezhessek köszönettel fogadtam, remélem ezek az észrevételek mindannyiunk hasznára válnak a későbbiekben. Ma azonban végre ismét ragyogott a nap Borsodnádasdon és ez a lényeg. Köszönet a vendéglátóknak,  Üdv a vadászoknak.
***
VadászApró.net
Téma: hajtó-terelő vadászat
      Elküldve: 2012.11.12, 10:55
2012.november 10.-én Borsodnádasdon volt szerencsém hajtó vadászaton részt venni. Nagy várakozás után a nap végére igen szép teríték lett, közte 2 db 22cm-es “aranyérem esélyes” vad kannal! 49 lövés volt és 13db vaddisznó az esti terítéken. (+3db keresés alatt) A hajtók és a házigazda kitettek magukért, elismerés érte! Ajánlom mindenkinek, aki szereti a kulturált, szép, jó hajtás! Én sajna nem sütöttem el a puskát, de attól még jó volt-)))
Vd. baráti üdv. dr. Szabó
Forrás:

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.