Hűen bemutatni a természet szépségeit

Gyermekkorában is szerette róni a természetet, de csak 2012-ben vette meg az első DSLR gépét. Még ekkor is többféle fényképet készített. De aztán történt vele egy emlékezetes pillanat, ami nagyban befolyásolta azt, hogy ma milyenek fotói. Csejtei Péterrel beszélgettem természetfotózásról. 


Mi
ért pont a természetfotózást választottad?
Gyermekkorom óta szerettem barangolni a természetben. Aztán úgy alakult, hogy a környezetemben több fotóssal is megismerkedtem, volt akinek én mutattam jó helyeket a helyi ártérben, de még sokáig csak vágytam egy fényképezőgépre, nekem nem volt. Aztán 2012-ben tudtam venni egy belépő szintű DSLR gépet. A kezdeti korszakomban mindenfélét fotóztam, aztán egy gemenci bicajos kirándulásom alkalmával teljesen felkészületlenül, az egyik holtág partján közelről figyelhettem, és fotózhattam, amint egy szarvasbika fürdik. Ez volt az az emlékezetes momentum, ami megváltoztatta az életemet és eldöntöttem, hogy komolyabban szeretnék a természetfotózással foglalkozni.

Más jellegű képeket is készítesz?
A tanulás és a tapasztalatszerzés végett mindenféle témát fotózgattam már, de ezeket ritkán publikálom. Például portré, gyermek-, sport-, esemény fotózás.

 img_5523-custom

Mi kell szerinted ahhoz, hogy valaki jó természetfotós legyen?
Tapasztalat, fotó elméleti-, technikai tudás, szépérzék, és komolyabb felszerelés.
És – ez az élet minden területére igaz- sose elégedjünk meg azzal a szinttel, amin vagyunk. Szerintem a nagymértékű önkritika segít fejlődni.

 Milyen jellemzőkkel tudnád körbeírni a fotóidat?

Próbálom hűen bemutatni a természet szépségeit. Ritkán alkalmazok mesterséges fényeket például. Pár kivételtől eltekintve saját les vagy cserkelés eredménye. Ritkán járok fizetős lesre vagy fotós túrákra, számomra az levesz a kép értékéből. Persze én is voltam már ilyeneken, de nem jellemző.
Magamat még a fejlődő kategóriába sorolom, folyton tanulok és tapasztalok, próbálom egyre magasabb szinten csinálni amit csinálok, de messze még az út vége.
Nem is értem miért én vagyok az interjú alany, hisz középszerűnek tartom a munkásságom.

21125278931_c0d55b87da_o-custom

 

Van valamilyen épített megfigyelő helyed, ahova elmész fotózni?
Általában ideiglenes, pár napos leseket építünk, az aktuális helyszíni adottságoknak megfelelően. Volt több hosszú távú les is, de most épp egyik sem aktív. Barátaimnak vannak fix leseik, amikből bármikor fotózhatnék. Viszont úgy néz ki, még a ősszel épül több hosszú távú les is, aminek építésében aktívan részt veszek.

 Melyik a kedvenc helyed, ahol nagyon szívesen fotózol?

Több is van: Gemenc, Nagyszéksós-tó, deszki gyepek

Munkáid közül melyik az a fotó, amire legbüszkébb vagy?
2 éve volt egy fotó, ami díjazott lett volna az ÉTF-en, ha már nem díjazták volna a Varázslatos Magyarországon. Egy hajnalin még kékórás ködben, egy nyiladékban álló szarvast ábrázol. Ez jutott eddig a legmesszebbre, ha az elismeréseket nézem. De mindig másra vagyok büszke, van olyan régi kedvenc képem, amit mai szemmel nézve már nagyon nem tartok jónak.

9n0a1839-custom

Történt veled fotózás közben valamilyen vicces vagy szívszorító esemény?
Gyakran általában párban járunk ki barátaimmal, főleg Balla Tihamérral. Rengeteg vicces anekdota születik egymásról, illetve az állatokról. Alapvetően vidám srácok vagyunk, sokszor azért nem is megy a cserkelés mert elmarháskodjuk. Szívszorító eseményből is van rendesen. A természet elég kegyetlen tud lenni, aki rendszeresen kijár, ezt könnyen tapasztalhatja. Sokszor látunk drámát, élet-halál harcot, beteg állatokat, de ez a természet rendje. Ami miatt legutóbb szomorú voltam, hogy egy általunk kihelyezett költőládából eltűnt a teljes vörös vércse fészekalj.

9. Mit szeretn
él közvetíteni a közönségnek a fotóiddal?
Ritkán van üzenete a fotóimnak, többnyire (remélem) ízléses képek állatokról, vagy tájakról, helyszínekről. Mondhatnék elcsépelt közhelyeket, hogy érintetlen természet bemutatása, természetszeretet, rohanóvilágunkutánnyugalom, fogyatkozó állatvilág, s a többi. De az igazság az, hogy szeretek fényképezni, szeretek kint lenni egy természetes környezetben, még akkor is ha nem fotózom. Ha születik olyan kép, ami az általam támasztott mérce alapján érdemesnek találok, akkor azt megosztom a nyilvánosság előtt. De nem az hajt, hogy megfeleljek bármilyen közönségnek vagy zsűrinek, vagy lenyűgözzem őket. Egyszerűen csak szeretem ezt csinálni, és úgy néz ki, van mellé egy befogadó közönségem, aminek persze örülök.

Amit nem a fotóim üzennek, hanem én szoktam vetítéseken, nyilvános szerepléseken hangoztatni, – és itt is fontosnak tartom megemlíteni,- hogy a természetfotózás, mint minden más ott végzett tevékenység, a környezetünk kihasználásával, terhelésével jár, akármennyire is körültekintően járunk el. Épp ezért magam is több természetvédelmi projektben aktív részt vállalok, élőhely megóvás, -teremtés, szemétszedés, MME-s projektekben való részvétel. Ezzel próbálva ellensúlyozni azt a terhelést, amit magam okozhatok közvetve vagy közvetlenül a legnagyobb odafigyelés és az etikai szabályok betartása mellett is. És erre buzdítok minden fotóst, és természetjáró embert, vegyünk részt aktívan a természetvédelemben, ne csak a képeinken keresztül.

9n0a2075-custom

Mennyi volt a legtöbb idő, amit vártál egy fotó elkészülésére?
Hát az egyik projekt már két éve tart, ha az összes vele töltött időt egybe gyúrnám, több napot kitenne, és még mindig nincs meg a kívánt eredmény. Ezen konkrét esetet kivéve ritkán van meg a konkrét elképzelés, mit szeretnék látni a képen. Általában – persze vannak elvárások a kiszemelt fajra – csak kiülünk és nézzük, mi történik, mi száll be, vagy jön elénk. Cserkeléskor is ahol és amilyen vadhoz sikerül közel férkőzni, az adja a képet. Emiatt nem is kell sokáig várni, mert amint van valami, már fotózunk is. Viszont a konkrét elképzelések nehezebb tészták, azokra sokszor nem elég egy alkalom.

 20929666018_9078643a94_o-custom

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?
Folyamatos fejlődés a képeim minőségének terén. Van most egy konkrét megkeresés egy magántavon fotós les építésére, van potenciál abban a helyben. A jelenleg látogatott helyeim mellé még be akarom járni az ország minden zugát. Meg persze minden évben annyi Gemencelés, amennyi csak lehet.

Köszönöm szépen a válaszaidat és további sikereket kívánok neked!

Még több érdekes és gyönyörű fotót találtok itt:

https://www.flickr.com/photos/csejtei_peter/

9n0a1708-custom

26929940614_bfc91bf006_o-custom

27368111110_ec7a0234c9_o-1-custom

28056129933_a3f131f151_o-custom

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük