Huntingdogschool – ahol a kutya képzett vadásztárssá válik

Szerette volna magát és több éves vadászkutya kiképzési tapasztalatát megmérettetni, így létrehozta saját vadászkutya kiképző iskoláját Huntingdogschool-t, amelyben alkalmazhatta mind azt a tudást, amelyet az évek során gyűjtött. Máté Dáviddal beszélgettem.  

Mióta foglalkozol vadászkutyák kiképzésével?

Vadászkutya kiképzéssel kb. 12 éve, előtte csak a saját kutyáimmal foglalkoztam, akiktől nagyon sokat tanultam! Vadászkutyázásba, ami nekem megtetszett az az, hogy az ismeretlent, a problémákkal teli, az elrontott, a vad, nyers és tanulatlan kutyákat vadászatokon használható társává, kollégává, tenyészegyeddé neveljem, idomítsam! Jelenleg Magyarországon nagyon sok a képzetlen, rosszul nevelt (ha nevelt) vezetetlen vadászkutya, ami természetesen nem a kutya hibája, hanem a vadásztársadalomé.

Milyen kutyafajtákkal dolgozol?

Elsősorban vizslafélékkel foglalkozom, magyar, német, weimari vizsla különböző szőrváltozataival, valamint pointerrel! Szeretem az utánkeresés specialistáit a vérebeket is, tacskókat, foxikat, terriereket valamint a kopókat! 

14741884_1201796313200184_1707183618_n-custom

Mire fektetsz fontos hangsúlyt a kutyák trenírozása közben?

A legfontosabb dolog szerintem, hogy a kutya elfogadja a vezetőjét és minél szorosabb bizalmi kapcsolat alakuljon ki köztük, ezek után az alapidomítás az, ami meghatározza a vadászkutya teljes életét és az élete ideje alatti használhatóságot.

Alapidomítás alatt:

  • fektetést
  • helyben maradást (zavaró körülmények között)
  • apport (feltétlen elhozás)
  • beülést (ide)
  • pórázon való viselkedést (láb)
  • előre küldés

Ha egy érzékeny vagy gyengébb genetikai hátérrel rendelkező kutya megfelelően le van alap idomítva fel lehet hozni a tudását, használhatóságát erős közepesre.

14632564_1197832386929910_1447003888_o-custom

Mit érdemes tudni az iskoláról? (mióta működik, hányan vagytok, helyileg merre lehet megtalálni)

Az iskolát Békés megyében (Pusztaottlakán) található. Saját kedvtelésből hoztam létre. Önmagam próbatételére, talán bizonyításvágyként, talán mert úgy gondolom egy fantasztikus tudományos és egyedülálló szakma a vadászkutya vezetés, tanítás, idomítás. Kezdetekben nagyon sokat jártam aktív kiképzőkhöz, akik éves szinten több kutyát is idomítottak. Nagyon sokat tanultam tőlük, de a magas szintre vezető lépcsőfokokra saját magamnak kellett felhúzódszkodnom (ez alatt azt értem, hogy saját magamnak kellett rájönnöm, hogy mi kell ahhoz hogy pl:. Mindenes vizsgán eredményesen tudjak vezetni kutyát.) Jelenleg egyedül, valamint különböző munkafolyamatoknál segítővel végzem a képzést!

Évente körülbelül hány kutya kerül kiképzésre?

Ez változó általában 8-13 Őszi tenyész vizsgás kutya, 4-5 Mindenes vizsgás eb tanulja meg a vizsgafeladatokat, valamint a vadászatban nélkülözhetetlen munkafolyamatokat! Képesség vizsgából 10-15, VAV 3-4. Nagyon fontos számomra a vizsgákon való szereplés eredménye, törekszem mindig a legmegfelelőbben felkészülni minden megmérettetésre. A kutyák tartása, táplálása, gondozása, kezelése 50%-ban meghatározza a tanulásuk és vizsgán való szereplésük eredményét!

14632540_1197831246930024_945960477_o-custom

Milyen lehetőségek vannak gyakorlatszerzésre a kutyáknak?

Úgy gondolom, hogy ez idő alatt megfelelően megtapasztaltam a vizsgák során, hogy milyen szintű felkészültség szükséges egy vizsgára vagy egy vadászathoz, hogy a kutya helyt tudjon állni. Ehhez mint korábban is említettem a táplálása nagyon fontos épp ugyan úgy, mint a terület ahol gyakorolni, felkészülni tudunk a megmérettetésekre. Erdő, mező, víz bőven akad a sok-sok gyakorláshoz! 

14794107_1201796399866842_575284463_n-custom

Milyen gyakorlatokkal készültök fel a különböző vizsgákra?

Legfőképpen amire úgy gondolom az elveszett vadak megkeresésere fektetem a legnagyobb hangsúlyt.

– légszimatos elhozás – csapázás – vezetékmunka -spur munka ( vízi vad vízen hagyott szagának a kidolgozása, követése – nádi munka.

Akár gyakorlati vadászatról akár pedig vizsgafeladatokról van szó.

Milyen díjakat és elismeréseket mondhattok eddig magatokénak?

Korábban mindig arra törekedtem, hogy minél több kutyát tanítsak. Ezt a mesterséget nem lehet csinálni sablonos módon aki ezt így műveli az nem végez alapos munkát, ugyanis nincs két egyforma kutya mint ahogy nincs két ugyanolyan gyakorlás se. Mindig a kutyához kell igazítani a gyakorlás menetét, valamint a kutyát a kiképzéshez. Sokak számára ez érthetetlenen, de akinek már volt szerencséje problémás, belerontott kutyához az érti! A minőséget nem szabad kockára tenni. A sok hajnali korán kelés, a rengeteg hosszú téli esték a műhelyben, a szinte kibírhatatlan forró nyári hőség a vízparton próbára teszi az ember akaraterejét, bizonyítási vágyát, hogy a meghirdetett vizsgaidőpont reggelére megfelelően mint fizikailag mint mentálisan akár a vezető akár a kutya készén álljon!

Milyen tervek és elképzelések vannak a jövőre nézve?

A jövőre nézve szeretnék még több egyedet magas szintű vizsgákra felkészíteni és vezetni! Most már a saját kutyáimmal is tervezek többet foglalkozni, és azokat minél magasabb szintre tanítani!

Köszönöm szépen a válaszaidat és további sikereket kívánok neked!

Az iskola weboldala:

http://www.huntingdogschool.com/

Bővebb infó a kennellel kapcsolatban:

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.