Pár éven belül eltűnik egy fontos madárfaj Magyarországról

Drasztikus mértékben csökken a fecskepopuláció hazánkban. A természetvédők szerint egy-két évtized alatt akár el is tűnhetnek.

Fotó: Hír6.hu
Fotó: Hír6.hu

– Drasztikusan csökkent a fecskeállomány az utóbbi években a Magyar Madártani Egyesület felmérései alapján. A molnárfecskék száma 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal lett kevesebb 10 év alatt. – A legnegatívabb előrejelzések szerint elképzelhető, hogy 15-20 éven belül teljesen elfogynak Magyarországról a fecskék.

Ilyen borús képet festett Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület Kaposvári Helyi Csoportjának elnöke a sonline.hu cikkében. Pedig azt jó tudni, teszi hozzá a szakember, hogy ezek a madarak rengeteg rovart fogyasztanak el, akár 10 kilogrammot is egy-egy nyár alatt.

Több tényező is van, ami befolyásolja a fecskék létszámát, s mivel ezek összeadódnak, ez már jelentős csökkenést eredményez.

  • Még mindig sokan leverik a fecskefészkeket a házaik faláról.
  • A városokban a hőszigetelés és a panelfelújítás során több száz fészek semmisült meg.
  • Az állattartás visszaszorulása miatt a falvakban jelentősen csökkent a táplálékforrásuk.
  • A szúnyogok irtása is tovább csökkentette a populáció számát.
  • A klímaváltozás miatt egyre nagyobb távokat kell megtenniük ősszel, így nagy arányban elpusztulnak a vonulás során. Sőt, vannak olyan afrikai országok, ahol vadásszák is a fecskéket.

One comment

  1. Az olaszok és franciák hálózzák őket, mert kulináris csemege nekik. Évente 4.000.000 milliót ölnek le. Az EU meg asszisztál nekik. Mi 9000 szalonkát lőttünk egy év alatt, a franciák és olaszok több milliót hálóztak és hálóznak ma is. Minket eltiltottak a szalonka vadászattól már több éve. A hálózás maradt. Hajrá EU és a zöldek!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.