VADÁSZATI IDÉNYEK

5. számú melléklet a 79/2004. (V. 4.) FVM rendelethez

(a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól)

Az idények a Földművelésügyi Miniszter 65/2015. (X. 26.) FM rendelete értelmében 2016. március 1-jétől változtak, alább a hatályos szabályozás olvasható.

NAGYVADFAJOK

gímszarvasbika szeptember 1. – január 31.
– érett bika szeptember 1. – október 31.
– tehén, -ünő szeptember 1. – január 31.
– borjú szeptember 1. – február utolsó napja
dámbika október 1. – február utolsó napja
– érett bika október 1. – november 30.
– tehén, -ünő október 1. – január 31.
– borjú október 1. – február utolsó napja
őzbak április 15. – szeptember 30.
– suta, gida október 1. – február utolsó napja
muflonkos szeptember 1. – február utolsó napja
– juh, -jerke szeptember 1. – január 31.
-bárány szeptember 1. – február utolsó napja
vaddisznó1 egész évben
szikaszarvas egész évben

APRÓVADFAJOK

mezei nyúl október 1. – december 31.
üregi nyúl egész évben
fácánkakas október 1. – február utolsó napja
-tyúk2 október 1. – január 31.
fogoly3 október 1. – december 31.
nyári lúd4 október 1. – december 31.
vetési lúd4, nagy lilik4, kanadai lúd5, nílusi lúd5 október 1. – január 31.
tőkés réce6 augusztus 15. – január 31.
szárcsa6 szeptember 1. – január 31.
erdei szalonka vadászati idény nélkül
örvös galamb, balkáni gerle augusztus 15. – január 31.

EGYÉB APRÓVADFAJOK

róka, aranysakál, nyest, pézsmapocok,nyestkutya7, mosómedve7 egész évben
borz, házi görény, dolmányos varjú8, szarka8,szajkó8 július 1. – február utolsó napja

A vadász kártyanaptár PDF formátumban letölthető ide kattintva.

1Vaddisznó malacnak minősül a szaporulat 20 kg, süldőnek pedig 50 kg zsigerelt testtömegig. Kocának minősül az 50 kg zsigerelt súlyt elérő vagy meghaladó súlyú nőivarú vaddisznó.

2A fácántyúk az adott vadászati évben 2000 példány vegyes ivarú fácánt meghaladó kibocsátás esetében vadászható a vadászati hatóság külön engedélyével a vadászati idényben. Az engedélyben meg kell határozni a kibocsátás feltételeit és a hasznosítás mértéke, feltételei mellett a vadászat kibocsátóhelytől mért körzetét is.

3Fogoly a vadászati idényben azokon a vadászterületeken vadászható, ahol az adott vadászati évben legalább 500 példány fogoly kibocsátása történt, a vadászati hatóság által a vad zárttéri tartásáról és kibocsátásáról adott engedélyben foglaltak szerint. Az engedélyben meg kell határozni a kibocsátás feltételeit, a hasznosítás mértékét, mely legfeljebb negyven százalék lehet, továbbá a vadászat kibocsátóhelytől mért körzetét.

4Nyári lúdból, vetési lúdból és nagy lilikből naponta, személyenként összesen legfeljebb hat darab ejthető el, melyből a nyári ludak száma nem lehet több kettőnél. A vetési lúd és a nagy lilik vadászati idénye Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye teljes közigazgatási területén, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye tiszántúli területén december 1-jén kezdődik és január 31-ig tart. A nyári lúd vadászati idénye Hajdú-Bihar megye teljes közigazgatási területén, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye tiszántúli területén szintén december 1-jén kezdődik és december 31-éig tart.

5Az elejtett kanadai lúdról és nílusi lúdról fotódokumentációt kell készíteni, melyet meg kell küldeni a Nyugat-Magyarországi Egyetemnek. Az elejtett példányt a fotódokumentáció elküldését követő két munkanapig meg kell őrizni.

6Tőkés récére augusztus 15-től augusztus 31-ig kizárólag húzáson és a vízparttól – azaz a vízzel borított terület és a szárazföld találkozásától – számított 50 méteren kívül szabad vadászni. Tőkés récéből és szárcsából naponta, személyenként összesen legfeljebb nyolc darab ejthető el. Tenyésztett tőkés réce tilalmi időben is napi terítékkorlátozás nélkül lőhető.

7Az elejtett nyestkutyáról, mosómedvéről fotódokumentációt kell készíteni, melyet meg kell küldeni a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének. Az elejtett példányt a fotódokumentáció elküldését követő két munkanapig meg kell őrizni.

8Apróvadas vadászterületeken a dolmányos varjú, a szarka és a szajkó az apróvad szaporodási időszakában a vadászati hatóság külön engedélyével gyéríthető.

A vadállomány védelme és a vad kímélete miatt vadászati idényre való tekintet nélkül haladéktalanul el kell ejteni a súlyosan beteg és mozgásképtelen, illetve a súlyosan sérült és életképtelen vadat. Az elejtést a vadász, illetve a kísérő köteles a vadászati naplóban „beteg” megjelöléssel rögzíteni, és haladéktalanul bejelenteni a jogosultnak. A jogosult köteles az állat-egészségügyi okból elejtett vadat vizsgálatra alkalmas módon az elejtés helye szerint illetékes hatósági állatorvosnak bemutatni. A hatósági állatorvos az elejtés indokoltságáról külön jogszabály szerinti igazolást állít ki.

A vadászati idény, ha annak kezdete vasárnapra vagy hétfőre esik, akkor kiterjed az azt megelőző egy, illetve kettő napra. Ha a vadászati idény vége péntekre vagy szombatra esik, akkor kiterjed az azt követő kettő, illetve egy napra is.

Gímszarvasbikát, dámbikát, őzbakot, muflonkost és szikaszarvasbikát egész évben, mezei nyulat október 1-től január 15-ig, egyéb vadfaj egyedét, továbbá suta vadat az adott vadfajra vonatkozó vadászati idényben szabad élve befogni.

A rendelet 5. számú mellékletének II. részében felsorolt, vízivad fészkelése és vonulása szempontjából nemzetközi jelentőségű és hazai kiemelt jelentőségű vízi élőhelyeken a vadászati hatóság szabályozza a vízivad vadászat rendjét. Ebben szabályozza a vízivad vadászatának helyét, módját, idejét, gyakoriságát.

A rendelet kapcsolódó, 27. § és 27/A. §  paragrafusa alapján

 

Forrás:

http://www.omvk.hu/dokumentum/vadaszati-idenyek.html

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.