Vadászpalánták a Baskói hegyoldalban, immáron negyedik alkalommal

A Kőrös-hegyi Fogadó és a Baskói Tábor a Dél-Zempléni Földtulajdonosok Vadásztársasága közös szervezésben, 2017 augusztusának közepén vadásztábort tartott Baskón, a Dél-Zemplén szívében megbúvó, alig 120 lelket számláló, csendes zsákfaluban. A Baskói Vadásztábor családjának tagjai, a 8-16 év közötti, vadászat iránt kifejezetten érdeklődő, néha túlképzett fiataljaiból tevődik össze.

1IMG_9380 Vadászattal kapcsolatos előadásokat tartottak a visszatérő előadóink, mint Varró Zoltán, vadászható madarainkról, Bán Beatrix, a Diana Vadászhölgy Klub országos elnöke vadászetikáról szóló előadásával. Baló Attiláné Judit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diana Vadászhölgy Klub elnöke férjével, Baló Attilával íjász bemutatójukkal és házi íjászversenyükkel színesítették a tábor programjait, továbbá a megyei Vadászhölgy Klub szervezésében létrejött játékos erdei vetélkedő is nagy sikert aratott. A biztonságos fegyverkezelésről és a vadászfegyverek működési rendszereiről Deczki József, hajdúszoboszlói vadászbolt- és lőtértulajdonos tartott részletekbe menő előadást. A program sikeréhez hozzájárultak többek között azok a régi vadásztáboros fiatal felnőttjeink, akik meglátogatták a régi barátaikat és megtiszteltek minket előadásukkal. Surányi Bálint természetfotós mesélte el nekünk eddigi élményeit és eredményeit, továbbá Halász Máté tartott előadást Tokaj-hegyaljáról és az ott, kezdőként végzett szőlész-borász munkálatairól.DSCF3379Látogatást tettünk a Tiszatáj Közalapítvány – amely a Debreceni Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Kihelyezett Tanszéke-, Szamárháti-tanyáján található Látogatóközpontjába. Itt és a hozzá tartozó tanösvényen a gyermekek felfedezték a pusztában a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet jellegzetes tájképi értékeit és egyedülálló élővilágát, az itt élő vadfajokat egy pusztabuszos kirándulás keretében, amelyben egy kedves helybéli lótulajdonos, Korcsmáros Zsolt, és szakvezetőként Bodnár Mihály kihelyezett tanszék vezető helyettes  működött közre. Lenner Ádám telepvezető körbevezetett minket a tanyán, ahol őshonos állatokkal találkozhattunk, amelyek közül a legnagyobb sikert a Kobold névre hallgató növendék bivaly aratta, akinek a hátára a bátrabbak fel is kapaszkodhattak. Hazafelé Szerencsen fagylaltoztunk a Halász Cukrászdában és megtekintettük Golopon az Ősi Magyar Címertár és Zászlókiállítást.   DSCF3073A táborlakók Dobos Gergely kutató és Lenkey Péter projektmenedzser segítségével megismerhették a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. Virtuális Valóság Laboratóriumát, és izgalmas VR játékokat is kipróbálhattak. Betekintést nyerhettek a jövő VR uralta, automatizált iparába, amelyet a kutatók által fejlesztett intelligens megoldások jellemeznek majd.

Nem maradhattak el a szokásos izgalmas programjainak sem, mint a floorball, vízibomba háború, horgászat, csúzlizás és köpőcsövezés, fa- és marhatelep látogatás, mindennapos alkonyati vadles a helyi vadászok közreműködésével, airsoft fegyverek kipróbálása és az azt követő taktikai játékok, szalonnasütés, a záró napi bográcsozás diszkóval egybekötve.  DSCF3231

A különböző településekről érkező gyerekek már az első napon újra összekovácsolódtak, saját elmondásuk szerint egy remek hétben volt részük, és már alig várják, hogy újra részesei legyenek ennek az élménynek. Szeretettel várunk minden, vadászat iránt érdeklődő fiatalt a vadásztáboros családunkba!

Búcsúmottónk: „JÖVŐRE UGYANITT! ERDŐN, MEZŐN, BASKÓN!”

Hegedűs Viktória

programszervező

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.