Zöldmáli Drótszőrű Magyar Vizsla Kennel – A világ legeredményesebb drótszőrű magyar vizsla tenyészete

A drótszőrű magyar vizsla inkább volt véletlen mint tudatos választás. Abban az időben ez a fajta még nem volt annyira ismert, de azóta a Zöldmáli Drótszőrű Magyar Vizsla Kennel lett a világ egyik legkiemelkedőbb tenyészete. Miczek Zsófiával és Pap Lászlóval beszélgettem hogyan jött létre a kennel…

Már gyermekként is meg volt a vonzódás a vadászkutyák iránt vagy mikor döntöttetek úgy, hogy vizslákkal szeretnétek foglalkozni?

Mindig szerettem a kutyákat, de a Drótszőrű Magyar Vizslával csak akkor ismerkedtem meg közelebbről, amikor találkoztam a jobbik felemmel, Miczek Zsófiával. Ő már óvodás korában kutyákat rajzolt, ezek a rajzok még most is megvannak, az egyik kennel falán. A szülei nagyon sokáig ellenezték, hogy kutyát tartson, így eleinte, önkéntes kutyasétáltatóvá vált, hogy közelebb legyen a négylábúakhoz. Különféle trükkökkel próbált kutyákat hazavinni, de a szülei hajthatatlanok voltak. 14 évet kellett várnia, míg végre megtört a jég és a szülők beadták a derekukat. Megkapta élete első kutyáját ajándékba, akit NATO névre keresztelt!

Miért pont a drótszőrű magyar vizslát választottátok?

Sajnos két évvel később, Zsófi első kutyáját elütötte egy autó és ez a szomorú esemény, sorsdöntő jelentőséggel bírt. Zsófi 16 éves volt és most már olyat választott, amilyet ő szeretett volna. Egy kedves barátja Csaba, aki solymász volt, azt mondta neki „A Drótszőrű Magyar Vizsla a legjobb!” A fajtát ugyan nem ismerte és kevés is volt belőle akkoriban, de eldöntötte, hogy neki ilyen lesz. A sors ismét jelet küldött neki. A nővére barátnője telefonált, hogy találtak egy Drótszőrű Magyar Vizslát és nem tudják, mit csináljanak vele. Zsófi magához vette és két hónapig gondoskodott róla, viszont megtalálták a kutya tulajdonosát, így vissza kellett adnia. A gazdi, annyira megörült és mivel látta, hogy Zsófi mennyire megszerette a kutyáját. Felajánlotta, hogy ha Zsófi vesz egy kutyát, beszáll a vételárába. Így vette meg az első Drótszőrű Magyar Vizsláját, Dorkát!

DSC_6121

Mit érdemes tudni a Zöldmáli Drótszőrű Magyar Vizsla Kennelről?

A kezdetekben csak sétált a kutyával, de Csaba adott neki egy könyvet, ami a vadászkutya tanításról szólt. Elkezdte olvasni, majd a megszerzett tudást átültetni a gyakorlatba és elég jó eredményeket ért el. Annyira megszerette a kutyatanítást, hogy 18 évesen, már komoly versenyeket nyert Dorkával. Dorka három egymást követő éven át birtokolta az Év Magyar Vizslája címet, amit kiállítási és munkaeredményei miatt kapott. Ő volt az első drótszőrű magyar vizsla, aki ezt a címet elnyerte, előtte csak rövidszőrű magyar vizslák kapták ezt a kitüntetést. Zsófin kívül senki sem versenyzett DSZMV-vel és azt mondogatták, hogy csak véletlen, hogy Dorka ilyen ügyes. Zsófi szerette volna bebizonyítani, hogy ez a fajta, igenis érdemel figyelmet, mert legalább olyan jó, mint a többi elismertfajta. Így indult el a Zöldmáli Drótszőrű Magyar Vizsla Kennel, aranykoszorús mestertenyészet, ami mára a világ legeredményesebb tenyészete a fajtát tekintve nem csak az elnyert díjak számát nézve, küllemben is: tizenöt Világ győztes, tizenegy Európa győztes, tizenkét Munka Champion és összesen 155 Szépség Champion cím birtokosa.

Van esetleg a külalaki formán kívül más különbség a rövid és a szálkás szőrű vizslák között?
A drótszőrű magyar vizsla viszonylag fiatal: az 1940-es években a rövidszőrű magyar- és a drótszőrű német vizslából tenyésztették ki, hivatalosan pedig 1966-ban ismerték el önálló fajtaként. Különbség elsősorban küllemében észrevehető, erősebb csontú, pofaszakálla nagyon jellegzetessé teszi. Ez a fajta nyugodtabb a hétköznapokban. Munkaadottságukban viszont ugyan annyira jók, mint Vizsla társaik. Amikor feladat van, gyorsak, pörgősek, tettre készek és a jó gazdinak lehozzák a csillagokat is!

DSC_6164

A tenyésztői évek alatt esetleg, tapasztaltatok szerintetek vannak esetleg olyan hibák ennél a fajtánál, amit javítani kellene?
Véleményem szerint, nincs olyan fajta, amelyiken ne lehetne javítani. Azt mondanám, hogy az utód nemzésnél, ki kell szűrni az egészségügyi problémákat, figyelni kell a vérvonalakra, a megfelelő szőr minőségre, a vadász képességekre, stb.

Családtagként, munkatársként vagy esetleg egyben mindkettőként vannak jelen a kutyák az életetekben? 

Minden minőségben jelen vannak az életünkben. Ők a gyermekeink, a munkatársaink és a legjobb barátaink. Ha hazajövünk egy fárasztó vadászat után, ők az elsők, akiket megtisztítunk a bogáncsoktól, kullancsoktól és ők esznek először. Mi mindig az utolsók vagyunk. 🙂

unnamed (1)

Kinek ajánlanátok ezt a kutyafajtát? Milyen otthon az ideális számukra?

Csak is olyan helyre, akik sok időt tudnak rájuk szánni, kirándulni tudnak velük, esetleg vadászni is. Nagy a mozgásigényük, és ha nem elégíthetik ki, komoly károkat képesek okozni a kertben, bútorokban. Én jobban szeretem, ha olyan helyre kerülnek, ahol vadászni is tudnak velük, mert imádnak dolgozni és akkor igazán boldogok, ha futhatnak a mezőn, vadászhatnak és örömet okozhatnak a gazdinak. Persze a kanapéra is könnyen rá lehet szoktatni őket, szeretik a kényeztetést is és a gyerekekkel is jól kijönnek. Zsófi szinte minden kutyájáról tud és tartja a kapcsolatot a tulajdonosokkal, segít, ha kérdés, vagy probléma merül fel!

Volt esetleg az elmúlt években olyan esemény, amely nagy mérföldkő volt az életetekben?
Nemrégiben érkeztünk haza a 18. Magyar Vizsla Európa Kupáról, amit Olaszországban rendeztek meg. Nyolc ország, 52 indulója vett részt az eseményen. Nekünk  csapatban a második helyezést sikerült megszereznünk. A csapat 5 kutyából és két vezetőből állt. Mind az öt kutya saját kennelünkből került ki.

Milyen díjakat és elismeréseket mondhattok eddig magatokénak?
• 160 Champion
• 19 Interchampion
• 19 Világgyőztes
• 12 Európagyőztes
• 4 Nemzetközi Munkachampion
• 9 Nemzeti Munka Champion
• 3 Field Trial Európa Kupa Győztes
címet 21 különböző országban. A lista folyamatosan bővül. 🙂

unnamed (2)

Mennyi idő jut a kutyák mellett egy kis szabad időre vagy családi programra?
Semmi, minden szabadidőnket velük és a képzésükkel töltjük! Szinte sehová nem utazunk kutyák nélkül!

Milyen további terveitek vannak a kennel kapcsolatban?
Szeretnénk minél elismertebbé és eredményesebbé tenni ezt a fajtát, ami nem mellesleg Hungarikum. Úgy érezzük, hogy jó úton haladunk.

Köszönöm szépen a válaszaitokat és további sikereket kívánok nektek!

unnamed

További információkat találtok itt a kennellel kapcsolatban:

http://www.zoldmali.hu/

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.