Mutatjuk a receptet!
SZARVASGERINC ÁFONYAMÁRTÁSSAL ÉS BURGONYAFÁNKKAL
Hozzávalók:
- Hozzávalók:
- A páchoz:
- 1 lapos evőkanál egész bors
- 1 lapos evőkanál borókabogyó – összelapítva
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál tárkonylevél
- 1 teáskanál őrölt rozmaring
- 1 darabolt vöröshagyma
- 3 duci gerezd zúzott fokhagyma
- 5 dl testes vörösbor
- A húshoz:
- 1 kg szarvasgerinc filé (hártyáitól megtisztítva)
- kb. 3 cl olaj
- vékonyra szeletelt füstölt szalonna (amennyi a húst befedi)
- őrölt bors
- kakukkfű
- só
- A mártáshoz:
- 1 közepes lilahagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1,5 dl áfonyadzsem
- 1,5 dl vörösbor
- őrölt gyömbér
- őrölt fahéj
- pici szegfűszeg
- őrölt bors
- pici só
- 5 dkg vaj
Elkészítés: A pácléhez a bort a fűszerekkel felfőzzük, kb. 10-15 percig lassan forraljuk, vízfürdőben hűtjük, langyosan a húsra öntjük (olyan edényt válasszunk, amelybe a hús pont belefér, és belepi a páclé). 2-4 napig a hűtőben pácoljuk, közben néha megforgatjuk.
A sütés napján a letörölgetett húst sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel bedörzsöljük. Az olajat felhevítjük, a hús mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk – kérget sütünk rá.
Sütőtálba helyezzük, kb. 2 dl leszűrt páclét aláöntünk, és fóliával lefedve 180 fokos előmelegített sütőben pároljuk kb. 45 percet. A fóliát levesszük, szalonnaszeletekkel beborítjuk, újra lefóliázzuk, és tovább pároljuk további kb. 45 percig. (A párolási idő függ a szarvas korától, addig pároljuk, ameddig a hústű könnyen beszúrható.)
A fóliát levesszük, az elősütésből visszamaradt zsiradékot rálocsoljuk, légkeverésre kapcsolva pirítjuk kb. 15 percig.
A sütőből kivéve alufóliával betakarjuk, pihentetjük kb. 15-20 percig, majd éles késsel vékonyan felszeleteljük.
A mártáshoz az olajon megdinszteljük a finomra aprított lilahagymát, a borral, fűszerekkel felére befőzzük, majd hozzáadjuk az áfonyalekvárt, röviden összefőzzük, végül elkeverjük benne a vajat.
Tálaláskor a fánkok mellé helyezzük a hússzeleteket, a mártást vagy a húsra, vagy mellé kanalazzuk, italnak vörösbort kínálunk.
Forrás: https://www.mindmegette.hu
Kiemelt kép forrása: Facebook