Nonstop Receptek vadász konyha Vadászház Vidék

10 éve vadászom, de ilyen finom vadételt még életembe nem ettem ! (Recept)

Mutatjuk a receptet!

SZARVASGERINC ÁFONYAMÁRTÁSSAL ÉS BURGONYAFÁNKKAL

Hozzávalók:

  • Hozzávalók:
  • A páchoz:
  • 1 lapos evőkanál egész bors
  • 1 lapos evőkanál borókabogyó – összelapítva
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál tárkonylevél
  • 1 teáskanál őrölt rozmaring
  • 1 darabolt vöröshagyma
  • 3 duci gerezd zúzott fokhagyma
  • 5 dl testes vörösbor

  • A húshoz:
  • 1 kg szarvasgerinc filé (hártyáitól megtisztítva)
  • kb. 3 cl olaj
  • vékonyra szeletelt füstölt szalonna (amennyi a húst befedi)
  • őrölt bors
  • kakukkfű

  • A mártáshoz:
  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1,5 dl áfonyadzsem
  • 1,5 dl vörösbor
  • őrölt gyömbér
  • őrölt fahéj
  • pici szegfűszeg
  • őrölt bors
  • pici só
  • 5 dkg vaj

Elkészítés: A pácléhez a bort a fűszerekkel felfőzzük, kb. 10-15 percig lassan forraljuk, vízfürdőben hűtjük, langyosan a húsra öntjük (olyan edényt válasszunk, amelybe a hús pont belefér, és belepi a páclé). 2-4 napig a hűtőben pácoljuk, közben néha megforgatjuk.

A sütés napján a letörölgetett húst sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel bedörzsöljük. Az olajat felhevítjük, a hús mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk – kérget sütünk rá.

Sütőtálba helyezzük, kb. 2 dl leszűrt páclét aláöntünk, és fóliával lefedve 180 fokos előmelegített sütőben pároljuk kb. 45 percet. A fóliát levesszük, szalonnaszeletekkel beborítjuk, újra lefóliázzuk, és tovább pároljuk további kb. 45 percig. (A párolási idő függ a szarvas korától, addig pároljuk, ameddig a hústű könnyen beszúrható.)

A fóliát levesszük, az elősütésből visszamaradt zsiradékot rálocsoljuk, légkeverésre kapcsolva pirítjuk kb. 15 percig.

A sütőből kivéve alufóliával betakarjuk, pihentetjük kb. 15-20 percig, majd éles késsel vékonyan felszeleteljük.

A mártáshoz az olajon megdinszteljük a finomra aprított lilahagymát, a borral, fűszerekkel felére befőzzük, majd hozzáadjuk az áfonyalekvárt, röviden összefőzzük, végül elkeverjük benne a vajat.

Tálaláskor a fánkok mellé helyezzük a hússzeleteket, a mártást vagy a húsra, vagy mellé kanalazzuk, italnak vörösbort kínálunk.

Forrás: https://www.mindmegette.hu
Kiemelt kép forrása: Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük