Nagyon jó, hogy harmadik nap is nagyon finom.
Burgonyás pogácsa, ami még harmadnaposan is isteni finom
A pogácsa szerintem mindenkinek jöhet bármikor és bármilyen. Ezerféle változata van, frissen mindegyik finom, de másnaposan vagy harmadnaposan ez már nem mindegyikre igaz.
Most egy nagyon egyszerű és bőséges adagú pogácsa receptjét osztom meg veletek Házias ízek Éva konyhájából, ami a benne lévő burgonyától pár nap múlva is puha marad (ha marad).
Hozzávalók: 80 dkg kenyérliszt (lehet finomliszt is), 40 dkg főtt és áttört burgonya, 25 dkg Vénusz sütő margarin, 1 tk cukor, 5 dkg Budafoki élesztő, 1 tojás+1 sárgája, 1 ek. só, 2,5-3 dl langyos tej (liszttől függően), kenéshez 1 tojás
A lisztet átszitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntünk kb. 1 dl meglangyasított tejet. Kézzel egy kicsit összedolgozzuk (a cukrot, az élesztőt és tejet) és várjuk amíg felfut. Ez kb. 10 perc.
A burgonyát forrón áttörjük – legjobb krumplinyomóval -, kihűtjük , hozzáadjuk a liszthez és a többi hozzávalóval együtt jól kidagasztjuk.A tejet dagasztás közben fokozatosan adjuk hozzá, amíg kellő állagú, jól gyúrható tésztát kapunk. Ha ragad a kezünkhöz, adjunk hozzá 1-2 ek lisztet, ha kemény lenne, akkor még egy kevés tejet kíván.
A kidolgozott tésztát letakarva, vagy kelesztő tálban duplájára kelesztjük, kinyújtjuk kb 2 cm vastagra, majd közepes méretű poagácsákat szaggatunk belőle.
Tetejüket bevagdossuk, megkenjük felvert tojással és megszórjuk tetszőlegesen, amivel szeretnénk. Lehet: sajttal, len-napradorgó vagy szezámmaggal, de lehet „üresen” is hagyni. Én vegyesen készítettem. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, sütés előtt még 10-15 percig pihentetjük. 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Ebből az adagból két nagy tepsivel lesz.
Ezt is érdemes kipróbálni: Így készül a tökéletes baracklekváros piskótatekercs, szinte mindig azonnal elfogy
forrás: Házias ízek Éva konyhájából