Ezt most nem ússzuk meg: 100 éve nem volt ennyire durva és hosszú a tél, mint ami ránk ront! Itt az előrejelzés!

Erre számíthatunk az előrejelzés szerint

Durva tél lesz.

20 centis hótakaró fedi a bakonyi tájakat, a derült időben Bándon -20,4 fokig csökkent a hőmérséklet.

A kiderülő égbolt, legyengülő légmozgás és vastag hótakaró együttes hatásaként naplementét követően roham tempóban zuhanni kezdett a hőmérséklet a Bakonyban.

Bándon -20,4 fok volt vasárnap este 23:10-kor.

Ilyen alacsony hőmérsékletre már jó ideje nem volt példa. Az éjszaka folyamán a hófedte, derült tájakon többfelé -15 fok alá, néhol -20 fokig csökkenhet a hőmérséklet.

Nem kezdett el visszafagyni a sarkvidék, ez extrém telet eredményezhet Magyarországon is. Bár már hamarosan novembert írunk, még mindig nem kezdett el visszafagyni a nyáron megolvadt sarkvidéki óceán, írja az OMSZ alapján a HVG. Ilyen sosem volt még eddig: amióta figyelemmel kísérik az időjárási méréseket, október végére mindig elkezdődött a jégképződés a Szibériánál található Laptyev-tengeren.

A teljesen más ütemben haladó visszafagyás pedig nem csak a sarkvidékre van hatással.

“A rendhagyó jelenségnek akár jelentős következményei is lehetnek az előttünk álló tél szempontjából” – idézte a figyelmeztetést a HVG. Ennek következtében Magyarországon is extrémebb időjárási kilengésekhez, erőteljesebb hidegbetörésekhez és meleg periódusokhoz vezethet a jelenlegi példátlan helyzet, ugyanis ha a megszokottnál 15-20 fokkal tartósan magasabb marad a sarkkörön túli levegő hőmérséklete, az gyengítheti a poláris futóáramlást.

A folyamat nincs még kellő részletességgel feltérképezve, azonban a korábbi tapasztalatok alapján joggal aggódhatnak a brutális hazai tél miatt a meteorológusok.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük