Lecsós vadliba recept elkészítése…
Elkészítési idő : 60-120 perc
Hozzávalók:
- 1 konyhakész fagyasztott vadliba (kb. 2 kg)
- 6-8 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy vöröshagyma
- 4 evőkanál olaj
- 1 evőkanál különleges pirospaprika
- kb. 1 csapott evőkanál só
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors vagy csípős Piros Arany (Erős Pista is lehet)
- 6-7 húsos (kb. 80 dkg) zöldpaprika
- 4-5 nagyobbacska (kb. 70 dkg) paradicsom
Elkészítés:
1. A fölengedett vadlibát megmossuk, letörölgetjük. Az esetlegesen benne maradt szőrszálakat, tolltokokat csipesszel kihúzzuk. Ezután a szárnyast négybe vágjuk, azaz a hátára fektetve először félbe, majd ismét félbe csapjuk.
2. A szalonnát apró kockákra, a lehéjazott vöröshagymát finomra aprítjuk. Előbbit egy lábasban az olajon kevergetve üvegesre sütjük, majd beledobjuk a hagymát és a húst is. Tovább kevergetve 4-5 percig pirítjuk, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük. Elkeverjük, és azonnal – mielőtt a paprika megégne – annyi vizet öntünk rá, amennyi félig ellepi.
3. Megsózzuk, megborsozzuk és lefödve, kis lángon kb. 1 óra 15 perc alatt puhára pároljuk. Közben a paprikát kicsumázzuk, a paradicsomok szárát kimetsszük, húsukat 3 centis kockákra vágjuk. A vadlibához adjuk, és lefödve, kis lángon kb. 20 perc alatt megpároljuk.
4. Készíthetjük úgy is, hogy a paradicsomokat meghámozzuk, fölaprítjuk és már a főzés kezdetén a húshoz adjuk. Így, mire a paprika belekerül, jó sűrű mártás lesz belőle. Kapros túrós csusza illik hozzá köretnek.
Jó étvágyat kívánunk!