Ezt a receptet egy Svédországban élő kedves barátomtól kaptam, aki a minap jávorszarvas pörköltöt készített. Olyan jó lett a végeredmény, hogy elkértem tőle a receptet, hogy akinek lehetősége van, rá elkészíthesse!
Hozzávalók:
1 dl olaj vagy 2 nagy evőkanál zsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 ek őrölt fűszerpaprika, 3 db szárzeller, 3 nagyobb sárgarépa, 1 kg jávorszarvas hús, 2 ek dijoni mustár, só, bors, 3 db babérlevél, pár szem borókabogyó, csipetnyi rozmaring és kakukkfű, 1 ek őrült kömény, pár gerezd fokhagyma, 1 dl passzírozott paradicsomlé, 30 dkg erdei gomba keverék.
Elkészítés:
Egy nagyobb lábasban forró zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, közben elkezdjük feldarabolni a jávorhúst, kicsit nagyobb kockákra. Ha a hagyma kellően megpirult, húzzuk le a lábast a tűzről és hintsük meg fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a köményt és a felkockázott jávorhúst és keverjük össze, ez után lassú tűznél pirítsuk pár percig és hagyjuk, hogy egy kis levet eresszen a hús. Gyakran kevergessük. Ha már kezdi ellepni a saját leve, adjunk hozzá pár pohárnyi vizet és a megpucolt, cikkekre vágott sárgarépát és a felaprított szárzellert, valamint a többi fűszert, a préselt fokhagymával együtt. Fedő alatt, közepes lángon főzzük a pörköltet legalább 2 óráig, időnként megkeverve. A végén adjuk hozzá a felkockázott erdei gomba keveréket, a mustárt és a paradicsomlevet. Készre főzzük, és tálalás előtt vegyük ki belőle a babérleveleket. Főtt krumplival, melegen tálaljuk.
Tipp:
mivel ez egy skandináv étel, köretként adhatunk mellé krumplipürét és áfonya, de leginkább vörös áfonya szószt (az összetört gyümölcsöt egy kevés cukorral főzzük össze, miután kicsit elfőtt a leve készen is van)
Köszönet a receptért: Szabó Tündének