Ebben a bejegyzésben egy egyszerűen elkészíthető szarvaskolbász recepjtét ismerhetik meg. Hozzávalók:
- 20 kg szarvaslapocka vagy comb
- 5 kg sertés lapocka
- 5 kg sertés zsírszalonna
- 60 dkg só
- 45 dkg őrölt csemegepaprika
- 15 dkg erőspaprika,
- 5 dkg őrölt feketebors
- 5 dkg fehérbors
- 5 dkg őrölt kömény
- 30 dkg fokhagyma
- 3 tk nátrium-benzoát
- 40 m sózott sertésbél
Elkészítés:
A húsokat és a zsírszalonnát csíkokra vágjuk, majd nagylyukú darálón ledaráljuk. Az így kapott darálthúst összekeverjük a kétféle paprikával, a többi fűszerrel, a zúzott fokhagymával, a sóval, valamint a nátrium-benzoáttal. (Pikánsabbá tehetjük még a masszát 2-3 citrom reszelt héjával, illetve 40-50 dkg szárított paradicsom aprítékának hozzákeverésével.)
24 órán át pihentetjük a bekevert kolbászhúst, majd jó szorosan betöltjük az előzőleg beáztatott és kimosott sertésbélbe. Az így elkészített kolbászokat hideg füstön 2-3 napig füstöljük, majd hűvös száraz helyen tároljuk fogyasztásig.
Füstölés nélkül sütve vagy főzve, frissen is fogyasztható különböző köretekkel a savanyúkáposztától a polentáig.
Forrás: http://www.boresvad.hu