Egyszerű és nagyon finom
A meggy-szezonban mi mást is süthetne az ember gyermeke?! Ezt a tésztát megtölthetjük almás diós vagy almás mákos töltelékkel is .
TÉSZTA HOZZÁVALÓI
- 50 dkg liszt,
- 12 dkg cukor,
- 20,5 dkg margarin,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 sütőpor,
- 1 csipet só,
- 2 db tojás,
- 1 dl tejföl
- 1 citrom reszelt héja és
- 1 evőkanál citromlé.
- A pite tetejének megkenéséhez
- 1 tojás
- Töltelék hozzávalói: kb.
- 50 dkg magozott meggy,
- 20 dkg cukor,
- 1 csipet őrölt szegfűszeg-őrölt fahéj,
- 1 csomag vaníliás cukor
ELKÉSZÍTÉSE
A meggyet a hozzávalókkal megpároljuk és hagyjuk kihűlni. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és a fele mennyiséget kivajazott tepsibe nyomkodjuk. Meghintjük vékonyan zsemlemorzsával, rátesszük a tölteléket és ismét meghintjük zsemlemorzsával.
A tészta másik feléből vékony rudakat sodrunk és rács formában a töltelék tetejére rendezzük. A rácsok tetejét megkenjük a felvert, tejföllel összekevert tojással és előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Szoktam úgy is készíteni, hogy a tészta másik felét kinyújtom, ráfektetem a töltelék tetejére és így kenem meg. Ilyenkor meg kell villával szurkálni, hogy a gőzök távozni tudjanak.
Forrás:”Katicától”
Fotó:Illusztráció
Mária Pőr: Almás pite változat. Imádjuk