Mi nagyon imádjuk.
Ezt a receptet mamámtól tanultam, aki gyerekkorában pedig szlovákiai rokonainktól sajátította el. Ott „plackynk” vagy „plackának” hívták, és tejföllel, hagymával, fokhagymával tálalták. Mi ezt a verziót is szeretjük, de önmagában is, vagy főzelékekhez és sűrűbb levesekhez is örömmel fogyasztjuk. Íme a Klasszikus krumplipalacsinta nagymamáink konyhájából.
Hozzáadta: Viki78, 2.10.2016
ALAPANYAGOK
1 kg
krumplipüré vaj nélkül
300 g
rétesliszt
só
olvasztott vaj a kenéshez
ELKÉSZÍTÉS MENETE
NYOMTATÁS
MENTÉS
A klasszikus recepthez krumplipürére van szükségünk, amihez a burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és pépessé dolgozzuk.
A krumplipürét kihűtjük, egy nagyobb tálba tesszük, sózzuk, hozzáadjuk a lisztet és sima tésztává dolgozzuk. A tésztát henger alakúra formázzuk, másfél-két centi vastag szeletekre vágjuk és mindegyik szeletből palacsinta nagyságú köröket formázunk. Természetesen a tészta felületét a sütésre szánt serpenyő/edény felülete határozza meg.
Az egyes palacsinták mindkét felét száraz, zsiradék nélküli serpenyőn megsütjük, majd olvasztott vajjal megkenjük.