Hírek és események

Vérfürdő vetett véget a rénszarvasok vándorlásának

Az NRK norvég közszolgálati adó vasárnapi beszámolója szerint szombaton 65 állattal, míg szerda és péntek között 41 rénszarvassal végeztek az ország tehervonatai, írja az MTI.

„Nem látok a dühtől” – mondta Ole Henrik Kappfjell, a 65 elpusztult rénszarvas tulajdonosa, esztelen tragédiának, rémálomnak nevezve a történteket.

Norvégiában nagyjából 250 ezer, részben háziasított rénszarvas él, többségük az ország északi területein él. Ezekben a hónapokban a pásztorok a téli legelőterületek felé terelik a rénszarvasokat. Az út mindig veszélyes, sok állatot elgázolnak az autók, a vonatok, vagy vízbe fulladnak.

A múlt szombati tragédiát követően a dokumentumfilmes Jon Erling Utsi készített felvételeket a véres hóban fekvő rénszarvastetemekről. Utsi szerint a legborzasztóbb azoknak az állatoknak a látványa volt, amelyek nem pusztultak el a balesetben, hanem fájdalmak közepette feküdtek több kilométer hosszan a sínek mellett. Ezeknek a súlyosan sérült példányoknak egy részét le kellett lőni.

Több mint kétezer rénszarvas pusztult el ugyanezen északi vasútvonal mentén 2013 és 2016 között. A pásztorok már szóltak a vasút üzemeltetőjének, hogy emeljen kerítést a sínek mellett, ám pénz híján erre még mindig nem került sor.

Forrás: Index.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük