Vörösboros vadpörkölt elkészítése, szarvas-őz vagy vaddisznócombból, lapockából másképp.
- 80 dkg kicsontozott őz- szarvas- vagy vaddisznócomb (lehet lapocka is),
- só,
- 6-8 dkg füstölt szalonna,
- 2-3 evőkanál olaj (lehet zsír is),
- 1 nagyobb vöröshagyma,
- csipetnyi őrölt fekete bors,
- 1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika,
- 1-1 zöldpaprika és paradicsom,
- fél kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista,
- 2-3 szem boróka,
- 1-2 szegfűbors,
- 2 dl vörösbor
Elkészítés:
1. A húst 2×2 centis kockákra vágjuk. 1 kiskanál sóval bedörzsöljük, letakarva éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. 2. A szalonnát apró kockákra vágjuk, egy lábasba vagy bográcsba szórjuk, az olajat ráöntjük, és közepesen erős tűz fölött a zsírját kiolvasztjuk. A megtisztított, finomra aprított hagymával 7-8 percig tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, keverve-rázogatva fehéredésig sütjük. Kissé megsózzuk, őrölt borssal meg a fele pirospaprikával fűszerezzük. Elkeverjük, kb. 2 decinyi vizet öntünk rá, lefödve, kis lángon párolni kezdjük.3. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, mindkettő húsát apróra vágjuk és a készülő pörköltbe rakjuk. Néhány percnyi forralás után hozzáadjuk a Piros Aranyat, a borókát, a szegfűszeget. A húst végig rövid lében kb. 2 óra alatt puhára pároljuk. Elfövő levét eleinte vízzel, félidőben borral, a végén ismét vízzel pótoljuk. 15-20 perccel azelőtt, hogy elkészülne, a tűzről lehúzzuk és megvárjuk, hogy a zsír a tetején kiüljön. A maradék pirospaprikát beleszórjuk, hagyjuk, hogy a zsiradék beigya, a tűzre visszatesszük 4. Többször belekeverve megfőzzük, ha kell utánasózzuk, fűszerezzük.
Jó tanács
– A pörkölt ízét 1-2 evőkanál csipkebogyó – vagy áfonyalekvárral még különlegesebbé tehetjük.
4 főre
Elkészítési idő: 2,5 óra + érlelés
Egy adag: 555 kcal
Jó étvágyat kívánunk!
Köszönjük az észrevételt! 🙂