Vétek Józseffel beszélgettem nemzeti kincsünkről, a magyar agárról

Az agarakkal való vadászat története igen csak régre nyúlik vissza. Manapság újra reneszánszát éli ez a kutyafajta. Vétek Józseffel beszélgettem agártenyésztői munkájáról…

Egy korábbi cikkben olvastam, hogy a magyar agárral egy életformát is választ az ember. Ki tudnád fejteni ezt, hogy ez miben merül ki?
– A magyar agarak ugyan nagyon különleges igényekkel nem rendelkeznek, de azt jó tudni, hogy csak akkor igazán szép és jó egy magyar agár, ha az a fajtához méltó és a fajtához illő bánásmódban részesül és kihasználjuk a fajta rendkívüli adottságait. Ehhez viszont kis kölyök kortól kezdve tudatos, célirányos etetést, fizikai és mentális tréninget kell náluk alkalmazni. Ez viszont csak úgy működik, ha a gazdi a saját életéhez hozzáigazítja ezt a folyamatos napi tevékenységet. Innentől kezdve viszont ez egy életforma lesz. Persze lehet ezt leegyszerűsítve is csinálni, de minél kevesebb a befektetett munka annál kevesebbet is kap vissza az ember az agarától. Abban hiszek fontos az, hogy egy tehetséges agár ki tudjon teljesedni.

Mennyiben másabb a magyar agár a többi agár fajtától?
– A magyar agár a keleti és a nyugati agarak között helyezkedik el valahol félúton. Nem annyira távolságtartó és visszafogott mint egy átlagos keleti agár. Az őrző hajlama sem annyira fejlett. De a területét általában védelmezi. A keleti agarakhoz képest annyira durván szélsőséges időjárást nem visel el. De a Kárpát medence időjárásához, talajviszonyaihoz jól alkalmazkodó agár. A nyugati, versenyekre tenyésztett statikus vágtára alkalmas, könnyed csontozatú, robbanékony angol agarakhoz képest sokkal szikárabb, erősebb csontozatú, kitartóbb, hosszabb izomzatú, gyors, de egyben kitartó futásra képes agár. Kemény, határozott jellem munkában, de a hétköznapokban kiváló társasági kutya.
A legnagyobb különbség a többi agárfajtával szemben, az, hogy a magyar agár a mi viszonyaink között a lehető leghatékonyabb vadászagárként kell, hogy funkcionáljon. És ehhez kell igazodnia külső és belső tulajdonságainak.

19692564_1630697223641532_1217035497_n
Az ember életében már nagyon régóta helye van az agaraknak. Szerinted az eltelt évek alatt jó irányba haladt ennek a kutyafajtának a tenyésztése vagy esetleg tudnál említeni olyan tulajdonságot, készséget, képességet, amelyben még fejlődésre szorulnak?
– Volt egy fénykora a magyar agár tenyésztésnek amikor egyértelműen folyamatos fejlődésben volt a fajta és a teljesítmény elvek mentén valósult meg a küllemi tenyésztés. Ugyanakkor az agarászat megszűnésével a munka nélkül maradt magyar agarakat szubjektív elképzelések mentén tenyésztették. Ez nyilván teljesítmény szempontjából egy hanyatlást eredményezett állomány szinten. Nagy kihívás a kor tenyésztőinak az, hogy a mai korhoz illő, modern életstílushoz igazodó, de közben az ősi ösztönöket és képességeket is birtokló magyar agarakat tenyésszenek. Tehát a fajta folyamatos fejlődésben van.

Milyen formában vesz részt egy agár a vadászatokon?
– A magyar agarakkal egyéni vagy társas vadászatokon is lehet ismét vadászni. Társas vadászati formában általában mezei nyúlra, egyéni vadászati módban rókára és sakálra.
A mezei nyúlra párban engedik az agarakat a mezei nyúl vadászati idényében. Ehhez megfelelő nagy, nyílt sík, fákkal bokrokkal nem fedett terület szükséges. Amiben az agarak testi épségét nem veszélyeztetik villanypásztor drótok, láthatatlan árkok, vagy veszélyes kerítések. Az erős kárpáti nyulak elejtéséhez szüksége van az agaraknak a nagy térre, nagy területre .
Apróvad vadászaton jó lehetőség agarakat is alkalmazni a lőtávon kívülre futó sebzett nyulak terítékre hozására. Azonkívül kotorékvadászatnál az ugrasztott róka elfogására is lehet alkalmazni, vagy nádasos zsombékos területek meghajtásakor a kiugró sakál vagy róka terítékre hozására is használható.

19756014_1630695940308327_1002683830_n
Mennyire van helye ennek a kutyafajtának a „modern” világban?
– Mivel a magyar agár egy meglehetősen lusta kutyafajta, a hétköznapokban munkán kívül naphosszat alszik, pihen és csak akkor élénkül fel, ha edzésre, vadászatra, vagy sétáltatásra kerül sor. Így ebből a szempontból könnyen tartható fajta. Jól alkalmazkodik udvari vagy lakásban tartáshoz is.

Tudnál említeni a kutyáiddal való közös munkából egy emlékezetes pillanatot?
– Talán az egyik legemlékezetesebb pillanat az volt a sok közül, amikor az akkor még kezdő 15 hónapos magyar agaram Karvaly az első teljesítmény vizsgáján 3 nyulat fogott, melyből egyet óriási hajszában. A párja nem is volt képes végigkísérni az űzést. Ráadásul Karvaly az elfogott nyulat hatalmas távolságból be is hozta nekem.

19265277_1630669766977611_719548337_n
Melyek azok a díjak és elismerések, amelyekre a legbüszkébb vagy?
– Engem általában nem az tölt el büszkeséggel, ha valamely agaram díjat nyer. Nekem a legnagyobb megelégedés amikor sikerül egy nagyon szép agarat tenyésztenem és azt viszontlátni vadászaton, csúcsformában eredményesen dolgozni.

Tudnál esetleg említeni egy híres magyar agarat?
– Sok híres magyar agár volt és van, de ha a sajátjaimból kellene választanom egyet, akkor mindenképpen Kalandvadász Fürkészt említeném meg. Fürkész magyar agaras körökben rendkívül ismert volt. Kiállításokon szerzett rengeteg győzelmével nagyon sokan megismerhették a magyar agarat. Sajnos az ő idejében nem volt lehetőség még arra, hogy a kiállítási karrierjét, vadászati karrierrel is ki tudjuk egészíteni.

19756019_1630695550308366_32584552_n
Milyen további célok és tervek vannak ezzel a kutyafajtával?
– Jelenleg azon dolgozunk, hogy a 2016 január 1-én elfogadott törvény értelmében a magyar agarak ismét szerves részévé váljanak a magyar vadászati kultúrának. Előítéletek nélkül fogadják a vadásztársaságok az agárral vadászni kívánó vadászokat. Megfelelő engedélyek és szabályok betartása mellett, minél színvonalasabb agarászatokat tudjunk szervezni.

Köszönöm szépen a válaszaidat és további sikereket kívánok neked!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük