Hírek és események

2018-ban is megfigyelés alatt az erdők királynője

Hazánkban minden év márciusától 12 hétvégén át végeznek adatgyűjtést önkéntesek a szalonkamonitoring program keretén belül.

Az erdők királynőjének vonulási útvonalának felderítése céljából indult a program, s már 2009 óta vesznek részt önkéntesként vadászok a vadászkamara koordinálásával. A programot a gödöllői Szent István Egyetem szakemberei irányítják, és az Országos Magyar Vadászati Védegylet szervezi.

Az erdei szalonka kicsiny, alig 30 dekás madár, a tavaszi és őszi vonuláskor fordul elő nagyobb tömegben hazánkban. Hajnalban és alkonyatkor húzáskor figyelhető meg leginkább, egyébként meglehetősen rejtélyes
életet élő madár.

informagiovaniagropoli.it

Rejtő színe gyakorlatilag észrevétlenné teszi. Fontos jelzőfaja az erdők és a környezet állapotának, hiszen annak kedvezőtlen változásaira gyors létszámcsökkenéssel reagál.
Állományuk szerte Európában ingadozik, ezért több ország is indított megfigyeléseket ennek a kérdésnek a tisztázására. Hazánk és Franciaország jelentős szerepet vállal a megfigyelésben. Minden év tavaszán 900
megfigyelési ponton, 12 hétvégén keresztül végeznek adatgyűjtést a megfigyelők. Feljegyzik a látott és hallott szalonkákat, illetve az időjárási tényezőket is papírra vetik.
Szabolcs-Szatmár- Bereg megye különösen érdekelt a kutatásban, hiszen egyre inkább úgy tűnik, hogy az itt vonuló szalonkák nem az észak-európai, hanem az oroszországi állományhoz tartoznak.

Arról nem is beszélve,
hogy a fokozott figyelem hatására sikerült a faj itteni költését is megfigyelni. A szükséges nyomtatványokat és instrukciókat már idejében megkapták a résztvevők, hiszen az első megfigyelési nap február 17-én volt.

Forrás: http://nimrod.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük