Képek, Idézetek, Videók

A Bakony grófnője

Úrkúton éli mindennapjait férjével és két gyermekével a természettel teljes szimbiózisban. Emellett a vadászatnak is hódol már nyolc éve. A vadászat számára mérhetetlen alázatot és tisztelet jelent. Lipp Adriennel beszélgettünk.

A családban mennyire van hagyománya a vadászatnak?

A meseszép Bakonyban található Kab-hegyen Zichy gróf fővadásza volt az  dédnagypapám. Édesapám lövészetben jeleskedett vele lőttem légpuskával az első verebet, de a vadászat, mint életforma férjem mellett ejtett rabul.

10659319_772865402771355_6125550121115126375_n (1)

Te mióta vadászol?

8 éve az életem része a vadászat. Kezdetben vadászmester férjem mellett tolmácsoltam a külföldi vadászvendégeknek aztán sikeres vadászvizsga és a fegyvertartási engedély megszerzése után lóháton kezdtem el járni a bakonyi kis falu Úrkút erdeit és mára 2 fiammal és férjemmel teljes szimbiózisban élünk a természettel.

Mit éreztél, amikor az első vadadat elejtetted?

Mérhetetlen tiszteletet és alázatot éreztem a vad iránt, amikor férjem kíséretében elejthettem életem első vaddisznósüldőjét. Ez az érzés elkísért, amikor Tirolban nyírfajdra, mormotára, zergére vadásztam vagy Namíbiában az antilopok illetve Tanzániában a kafferbivaly nyomában jártam és minden nap tiszteletet és alázatot érzek a vad iránt, amikor a vadászatnak hódolhatok.

lippadri11 (1)

Mit testesít meg számodra a vadászat?

Nekem a vadászat nem pusztán szenvedély, hanem életforma, hiszen a családommal etetjük, gondozzuk a vadat, állományszabályozás és vadkárelhárítás alkalmával elejtjük és ízletesen elkészítve elfogyasztjuk a vadételeket. Számomra a vadászat nem pusztán a lövés pillanatáról hanem a természet szeretetéről, a vadállomány gondozásáról és a hozzáfűződő élmények sokaságáról szól.

Melyik a kedvenc időszakod a vadászatban és miért?

Minden nap ünnepnap amikor vállamra akasztva a vadászpuskámat elindulhatok az erdőbe, de a fénypont a szeptemberi szarvasbőgés, hiszen akkor a magyar erdők királyának a gímszarvasnak a nyomában járhatok. 2 felejthetetlen élményem is társul hozzá, ugyanis tanúja lehettem a svájci síbajnok Silvano Beltrametti úrkúti bikavadászatának, aki síbalesetét követően tolószékbe került és férjem a hátán vitte fel a magaslesre. A másik élményem az amerikai Veszélyes Kaland című film forgatásom kulcsjelenete volt, amikor szintén szeptemberben J Alain Smith férfi főszereplővel sikerült meglövetnem a bőgő bikát Úrkúton.

A vadászat mellet mivel foglalkozol még?

Szinte minden tevékenységem összefügg a vadászattal, hiszen a Nemzetközi Safari Klub magyarországi tagozatának vagyok a külkapcsolatokért felelős alelnöke, Vadászvillát működtetek Úrkúton, emellett erdőgazdálkodást és mezőgazdasági tevékenységet folytató Kft. ügyvezetőjeként dolgozok.

11846253_10204172658989065_926284447_n (1)

Ha jól tudom bemutatásra került az a film, amit te inspiráltál és te is vagy a főszereplője! Hogyan fogadta a közönség?

Februárban volt Las Vegasban a Veszélyes Kaland című film premierje, boldog vagyok mert a New York Times címlapon számolt be róla de számomra a legfontosabb, hogy a jogdíjakból származó összeget a férfi főszereplővel együtt jótékony célra ajánlottuk fel.

Hogyan oldod meg azt, hogy egy személyben vagy családanya, vadászhölgy és rengeteg más szerepben is hely állsz?

A férjem és a szüleim maximálisan támogatnak, az ő segítségük nélkül mindez nem menne.

Nagyon hálás vagyok amiért azzal foglalkozhatok amit szeretek ezért szívvel-lélekkel vetem bele magam a feladatokba. Elsősorban 2 csodálatos kisfiú édesanyja vagyok és minden csak ő utánuk következik!

Van kedvenc vadász íród? Esetleg tudnál idézni tőle?

Fekete István és a kedvenc idézetem: „Jó jónak lenni! Megemelni a kalapot annak is, aki elesett, annak is, aki kopott és megfáradt, mert mindent, mindent visszakap az ember,  az ütést is, meg a simogatást is.” Ez egyben a mottómmá is vált és az élet igazolta mert rengeteg szeretetet kapok az emberektől.

11845997_10204172675869487_388260348_n (1)

Van olyan vadfaj, amit még eddig nem sikerült elejtened, de mindenképpen szeretnéd majd a jövőben?

Volt egy csodálatos svájci vadászbarátom, akinek a birodalmában Tirolban együtt jártunk a zergék  és itthon  a  vaddisznók, gímszarvasok nyomában. Tőle kaptam ajándékba egy kőszáli kecske kilövési lehetőségét, sajnos ő már az örök vadászmezőket járja így nem valósult meg a vadászat de megfogadtam, hogy visszatérek az Alpokba hegyi vadászatra és az ő emlékére szeretnék elejteni a kedvenc vadfajából a kőszáli kecskéből egy szép példányt.

Milyen terveid vannak az elkövetkező évekre?

Célom, hogy minél több gyereknek megmutathassam a természetközeli életmód szépségeit. Ennek érdekében óvodás- és iskolás csoportokat látok vendégül akiknek a vadaskertünkben  a lovaim társaságában ajándékozhatok felejthetetlen élményeket. Szeretnék lehetőséget teremteni gyerekeknek ingyenes lovagoltatásra  lovas egyesületünknél, amelynek elnöke vagyok mert a lovaglás élménye semmihez sem hasonlítható. Fontos célkitűzésem, hogy az amerikai filmbemutatónak köszönhetően ismertségemet kihasználva jó hírét vigyem a magyar vadászatnak szerte a világon.

Nagyon szépen köszönöm a válaszaidat! További sikereket kívánok Neked minden téren! 🙂

10672115_10203805632213625_5572195261389998843_n

17672_10203886191707562_7469550773722132972_n

2 thoughts on “A Bakony grófnője

  1. Felháborító, hogy a tisztelet és az alázat szó együtt szerepel a hidegvérű gyilkolászással!

  2. Nagyon szomorú, hogy már az óvodás kisgyerekeknek mutogatják, hogyan kell elpusztítani szórakozásból élőlényeket… Aztán csodálkoznak az emberek, hogy sok az állatkínzó, védett állatot nem tisztelő gyerek.. Szánalmas, hogy az ilyen embereket reklámozzák azok helyett, akikre tényleg fel lehetne nézni. Visszafelé fejlődünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük