Hírek és események

A lakosság fél, nem mer az utcára menni – feldúlt udvarok, szétturkált legelők maradnak a vad­disznók után

Feldúlt udvarok, szétturkált legelők maradnak a vad­disznók után, két társaság küzd a vadászati jogért.

Félelemben tartják a Szúcs-Bányatelepen élőket a vaddisznók, panaszolták az ott lakók. Az erdőből lehúzódó vadak ugyanis feltúrják a közterületeket és bemennek a portákra is. A disznók már végigtúrták a patak és az út melletti területeket, de jó néhány udvart, s a nemrég kialakított játszóteret is.

Meridian Magazine

A művelődési háznál és annak udvarán jelentek meg először, a területet azóta már igyekeztek körbekeríteni, de egy kis részen még mindig be tudnak járni az állatok, s ezt ki is használják. Ugyanígy a többi portán is turkálnak éjszaka, megtalálják a réseket a drótkerítéseken, ezért az ott lakók sem mernek kimenni sötétedés után.

Több mint hétezer kilövés

Heves megyében a 2016-os vadászati évben 7353 vaddisznót lőttek ki, körülbelül ezer-ezer kant és kocát, a többi főként süldő, vagy malac volt. Negyvenkilenc vaddisznó hullott el, ebből 30 azért, mert elütötték. A 2017-es vadgazdálkodási terv szerint 4366 vaddisznót kell kilőni, ebből kétezer süldő és 1150 malac kell, hogy legyen, s 5–700 közötti a kanok és a kocák száma.

Forrás és a teljes cikk a linkre kattintva elérhető:   https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/felnek-lakok-sotetben-nem-mernek-az-utcara-menni-sem-mar-957003/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük