Hírek és események

A vadhúsnak is vegyszerszaga van Magyarország legszennyezettebb településén

Garén a több mint tíz éve felszámolás alatt álló Budapest Vegyiművek (BVM) egykori hidasi gyártelepéről szállítottak ide mérgező vegyi anyagokat. A gyár 1973-tól növényvédő és rovarirtó szereket gyártott és csomagolt – ezekből maradt vissza több tízezer liter magas klórtartalmú veszélyes hulladék, amit az üzem melletti területen tároltak.

Az érintett községek polgármesterei nem szívesen beszélnek a problémáról. Érhető: ha vidéki kis településként nagy ritkán a sajtó figyelmének középpontjába kerülnek, akkor csak a veszélyes hulladékról kérdezik őket.

A polgármester bevallja, megdöbbentette őket, amikor a médiából megismerték a 2015-ös mérési eredményeket. Nem értették, hogy lehet az, hogy ilyen Európa közepén megtörténhet.

Tudtuk, hogy egy időzített bombán ülünk, de nem gondoltuk, hogy ennyire kegyetlen – magyarázza Vig Imre. – Igaz, előfordul, hogy amikor a környező erdőben vadat lövünk, és a húsokat betesszük a hűtőbe, gyakran vegyszer szaguk van. Nem is veszi meg senki, ha megtudja, hogy Garéból származik. De sok megmagyarázhatatlan haláleset is történik.

Forrás és a teljes cikk itt olvasható: https://atlatszo.hu/2019/07/30/a-vadhusnak-is-vegyszerszaga-van-a-talajvizben-terjed-a-halalos-mereg-garen/?fbclid=IwAR01xPVWVLV4ZHjNyecIBnqRJpxVWaOMFpxI2hegwCaVQ8CZDvdkO3XSg9s
Kiemelt kép forrása: http://www.mnhsz.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük