Hírek és események

Asp breaking news! Amerikai kutatók kifejlesztették az afrikai sertéspestist megfékező oltóanyagot.

Van remény?

Az amerikai Plum Islanban működő Mezőgazdasági Kutató Szolgálat szakembereinek laboratóriumi körülmények között sikerült egy olyan oltóanyagot kidolgozniuk, amely egyelőre teszt fázisban van, azonban védelmet nyújthat a világszerte óriási károkat okozó afrikai sertéspestis vírusával szemben.

A világ nagy állategészségügyi kutató intézetei közül többen próbálkoztak vakcinát kidolgozni az Afrikából származó betegség ellen, amely a közelmúltban megtizedelte Kína és több ázsiai ország sertésállományát, jelenleg pedig Nyugat-Európa sertéstartóit és sertéshús exportőreit tartja rettegésben.

A járvány megfékezését jelentősen akadályozza, hogy azt a vaddisznók is terjesztik, amelyeknek mozgását nagyon nehéz korlátozni. Az új vakcinával végzett eddigi kísérleti eredmények biztatóak, mivel a fertőzésnek kitett sertések közül a 28 napos megfigyelési időszakban egynél sem tapasztalták a járvány klinikai tüneteit, sőt a velük közvetlenül érintkező sertések megfertőződését sem.

A vakcina felfedezése óriási előrelépést jelent a járvány eddigi kezeléséhez viszonyítva, amely gyakorlatilag a megfertőzött telepek állományának kényszervágására, pontosabban leölésére szorítkozott.

A vakcina nagyobb állományban és üzemi kísérletekben történő tesztelésére még csak ezután fog sor kerülni.

Forrás: https://www.agroinform.hu

Kiemelt kép forrása: agrarkozosseg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük