Hírek és események

ASP: Vakcina a sertéspestis ellen. megoldás lenne a problémára?

Megoldás lenne a problémára?

Az eurázsiai vaddisznó esetében eddig végzett kutatások alapján elmondható, hogy a vaddisznók szájon át történő immunizálása 92%-os védelmet nyújt az Afrikai sertéspestis (ASP) emberre nem veszélyes, de a házisertések és vaddisznók esetében súlyosan fertőző törzsével szemben, mely jelenleg Ázsiában és Európában is szedi áldozatait.

A vakcina kifejlesztését nagyban előmozdította egy 2017-ben Litvániában kilőtt vaddisznóból származó szérum, melyből egy madridi laboratóriumban kimutatták az Afrikai sertéspestist.

Dr Jose Angel Barasona, a tanulmány egyik szerzője szerint ez egy igen gyengén virulens törzs volt, ami lehetőséget kínált arra, hogy élő oltóanyagként reprodukálják. A törzs felhasználásával a laborban immunizált állatok nem mutattak tüneteket, azonban a vírus elleni antitestek termelődése beindult szervezetükben, ez végső soron védelmet biztosított a veszélyesebb törzsekkel szemben is.

A veszélyesebb ASP törzsekkel szembeni hatékonyság vizsgálatakor kimutatták, hogy a szájon át beoltott állatok érintés útján is továbbadták ezt a védelmet a többi egyednek is.

Ez pedig megoldás lehet arra, hogy nagyobb területeken is szétterjedjen a betegség elleni védelem a szabad természetben. A sertéságazatot fenyegető halálos kór elleni küzdelemben ez az első szájon át alkalmazott vakcina, mely igen reménykeltő, azonban biztonságosságára vonatkozóan még további átfogó vizsgálatok szükségesek.

Forrás: https://www.biokontroll.hu

Kiemelt kép forrása: Pig World

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük