Hírek és események

ASP! Változnak a sertéspestissel kapcsolatos előírások

Megújult hazánk ASP mentesítési terve.

Az új előírásokat az országos főállatorvos 2/2020. számú határozata tartalmazza, melyben számos járványvédelmi előírást pontosítottak az elmúlt időszakban szerzett tapasztalatok alapján, esetenként egységesítettek, vagy egyszerűsítettek.

A terv egyik legfontosabb változtatása, hogy ha egy fertőzött területen úgynevezett másodlagos pozitív esetet igazol a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma, akkor az érintett vadgazdálkodási egység egésze automatikusan szigorúan korlátozott terület (SZKT) besorolásba kerül. Szintén a fertőzött területeket érinti, hogy az ott található vadfarmok vaddisznó állományait fél éven belül fel kell számolni.

A mentesítési terv arról is rendelkezik, hogy az SZKT-n kívüli területeken a vadásztársaságoknak a 2019/2020-as lezárt vadászati év terítékének 150%-át diagnosztikai kilövéssel kell teljesíteniük. Ennek végrehajtása egyúttal a vadgazdálkodási terv teljesítését is jelenti. Fontos változás, hogy a jövőben, ha egy társaság nem teljesíti a diagnosztikai tervszámot, akkor az állat egészségügyi hatóság külső segítséget is igénybe vehet a gyérítés fokozása érdekében.

Szintén változás történt a kártalanítási eljárásban. A jövőben a vaddisznó tetemek kereséséért óradíj nem, azonban a megtalált hullák után 30.000 Ft állami kártalanítás jár. Emellett a szakemberek egységesítették és egyszerűsítették a vaddisznó testek után járó kártalanítás folyamatát.

 Az országos főállatorvos határozat, valamint a fontosabb változások listája elérhető a  linkre kattintva: https://portal.nebih.gov.hu/-/osszefoglalo-az-uj-asp-mentesitesi-terv-legfontosabb-valtozasai
Forrás: https://www.agroinform.hu
Kiemelt kép forrása: Agrárszektor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük