Egyéb

Az erdő erre is orvosság – így gyógyít az erdő

Számos előnye van az erdőjárásnak,  amit most bejegyzésünkből megtudhatsz.

Egy erdei séta rendkívül üdítően hat a legtöbb emberre. Amikor ennek okait elemezték, a kutatók számos részletet feltártak. A puha erdei talajon végzett gyaloglás például kevésbé veszi igénybe az ízületeket, így még az idősebbek is relatíve hosszabb túrákat tehetnek meg. Az oxigéndús környezet komoly felüdülést jelent – különösen azok számára, akik sok időt töltenek zárt helyen vagy szennyezett városi levegőben. A természetes színek, hangok és illatok olyan stimulust adnak az idegrendszernek, amely elősegíti a relaxációt és a regenerációt. A mozgás pedig önmagában is jót tesz a keringési rendszernek, a csontoknak és az anyagcserének. Ha csak ennyit adna a természet amikor meglátogatjuk, már ez is éppen elég ok volna, hogy a kirándulásokat rendszeresen ismételjük. De van itt még más is, amire csak nemrégiben jöttek rá a tudósok.

Egy Japánban 2004 és 2012 között, 4 millió dollárnyi közpénzből finanszírozott kutatás azt igyekezett kideríteni, hogy az erdei fürdésnek milyen élettani és pszichológiai hatásai vannak – írja a Quartzmagazin. A vizsgálat eredményei alapján végül 48 terápiás utat sikerült kijelölni.  Qing Li, a tokiói Nippon Orvostudományi Egyetem professzora azt mérte a vizsgálatok résztvevőin, hogy az emberi szervezet természetes gyilkos (NK – natural killer) sejtjei miféle aktivitást mutatnak erdei fürdés előtt és után. Az NK-sejtek a szervezet védelmi rendszerének rohamcsapatát alkotják. Képesek igen gyorsan reagálni a vírusfertőzésekre, a tumorképződésre – ténykedésük általában azimmunrendszerállapotához és a rák megelőzéséhez kapcsolódik.

Váratlan dolgokra képes a mikrobiom

De ezzel az erdőjárás hasznossága még korántsem teljes! Azt is csak az utóbbi időben értettük meg, hogy immunrendszerünk hatásossága jelentős mértékben függ az emésztőrendszer mikrobiomjától, azaz a bélcsatornában tenyésző, összességében több kilogrammnyi mikroorganizmus összetételétől. A bizonyítékok arra utalnak, hogy immunrendszerünk kapcsolatban van az agyunkkal, azaz természetes környezetünk mikrobiológiája nagy szerepet játszik mentális egészségünkben is.

 

A talajlakó baktériumoknak való kitettségünk különösen hasznos lehet a mentális egészségünk szempontjából. Ezen a téren különösen a Mycobacterium vaccae törzs ígéretes. Olyannyira, hogy hatását a depresszióra már vizsgálják, mert szeretnék felhasználni a kezelésében.

 

Forrás és a teljes cikk a linkre kattintva megtekinthető:  https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/egeszsegugy/cikkek/kiderult_igy_gyogyit_az_erdo/20181015124020?fbclid=IwAR2MpL1nuHb0VC8Tqi0xdtV5_NxC9km1kIRepojKyWmVJ63hhu7kvKwaDKw&autorefreshed=1

Kiemelt kép forrása: NLCafé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük