Nonstop Receptek vadász konyha Vadászház Vidék

Az igazi bejgli: Borbás Marcsi receptje

Bejglit sütni mindig nagy izgalommal jár.

Félünk, hogy szétreped, száraz lesz, keserű lesz a mák, vagy egyszerűen csak megtaláljuk-e a legjobb receptet.

Hozzávalók (6 rúdhoz):

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg zsír
  • 8 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 db tojás (+1 a kenéshez)
  • 2 dl tej
  • ½ dkg só

A töltelékhez:

  • 80 dkg mák
  • 80 dkg dió
  • fahéj
  • 1 citrom
  • morzsa
  • 1 kg cukor

A lisztet, a vajat, a zsírt és a 8 dkg porcukrot egy deszkán elmorzsoljuk. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk egy pici cukorral, és a tésztához öntjük. Teszünk bele egy egész tojást is, egy pici sót, majd jól összedolgozzuk. Hideg helyen néhány órát pihentetjük.

Ha a tészta már lehűlt, 6 egyenlő részre osztjuk. A tésztából három mákos és három diós rudat készítünk. A tésztát kisodorjuk téglalap alakúra és egyenletes vastagságúra, majd rákenjük a tölteléket. (A tepsink hosszánál kb. két cm-rel hosszabbra nyújtsuk ki a tésztákat!) Egészen a tészta széléig kenjük a tölteléket, és itt is figyelünk, hogy a mák, vagy a dió vastagsága kellően egyenletes legyen. Ezután a téglalap alakú tészták rövidebb végeit egy-egy ujjnyira visszahajtjuk, majd a hosszabb oldalnál kezdve óvatosan feltekerjük. A rudakat végül kizsírozott tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz. Ezután egy fapálcikával mindegyiket végigszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon áramlani sütés közben, majd mindegyiket lekenjük felvert tojással. Megvárjuk, hogy megszáradjanak, majd újra lekenjük őket, így lesz szép márványos a tetejük, ha megsülnek. 180 °C-on 35-40 perc alatt készülnek el.

Máktöltelék:

50 dkg cukorból 4 dl vízzel szirupot főzünk, leforrázzuk vele a mákot, majd belekeverjük a reszelt citromhéjat és a késhegynyi fahéjat. Csak akkor kenjük a tésztára, ha már kihűlt.

Diótöltelék:

50 dkg cukorból 4 dl vízzel szirupot főzünk, és az őrölt dióra öntjük. Ízesítjük késhegynyi fahéjjal, citromhéjjal, és szórunk hozzá 1-2 evőkanálnyi zsemlemorzsát. Ha a család szereti, keverhetünk bele mazsolát is. Ezt is csak hidegen kenjük rá a tésztára.

Tipp: Nagyon fontos, hogy egyik töltelék se legyen túl kemény, vagy túl lágy. A jó állag az, amelyet még éppen lehet kenni. Ha hűlés közben túlságosan megkeményednének a masszák, néhány csepp vízzel hígítsuk. Amennyiben túl lágy krémeket készítettünk, zsemlemorzsával sűríthetjük. Vigyázat, a lágy töltelék sülés közben szétrepeszti a tésztánkat.

Forrás: https://egy.hu

Kiemelt kép forrása: promotions.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük