Az egyik legkedveltebb mindenes vadászkutya fajta

Számára mindig kedves volt a tacskó, de a szálkásszőrű fajtát nem tudatosan választotta. Sok mindent köszönhet ennek a fajtának többek között azt is, hogy vadásszá vált. Horváth Csabával a Manipulus Kennel tulajdonosával beszélgettem.

13898439_1398656233494560_1861487937_o-768x605

Mióta foglalkozol ezzel a kutyafajtákkal? Korábban esetleg volt más fajta is, amit tenyésztettél?

Kennelemben a Manipulus kennelben a Szálkásszőrű Standard Tacskó volt az első fajta, amit tenyészteni kezdtem. Az első tacskómat 2000-ben vettem. Vele kezdtem el kiállításokra és munkaversenyekre járni, de a munkakutyázás jóval régebben van jelen az életemben. Az első kutyám egy Dobermann volt, akit 1987-ben vettünk. Majd a következő évtől kezdtem vele kutyaiskolába járni. Hamar kiderült, hogy nagyon jó képességű kutya, mind IPO versenyen, mind ügyességi számokban (az agility elődje itthon) Országos bajnokok voltunk. A kiképzésben az Ezüstkoszorús Mesterkiképzői szintig jutottam.
Nem volt kérdés így, hogy a Tacskókkal is dolgozni fogok. Kézenfekvő volt, hogy a vércsapával kezdtünk, mert annak az alapjai már a fejemben voltak és azt otthon egyedül is meg lehet tanítani annak, aki ért hozzá. Idő közben a kotorékozás is nagyon elkezdett érdekelni és ez a szenvedély mind a mai napig kitart. Leginkább a kotorék vadászat érdekel a legjobban. Szerencsére nagyon jó emberrel kezdtem el ezt a műfajt űzni és nagyon sokat tanulhattam a néhai Urr Antaltól. Idő közben nagyon megtetszett a Border Terrier fajta ezért beszereztük 2008-ban az első Bordert. Szerencsére a vadász Terrierek között a legnyugodtabb fajta és könnyen együtt tartható más fajtákkal és kiváló munkaképességekkel rendelkezik.

13884571_1398606813499502_1942778423_n-768x512

Honnan ered ez a kutyafajta iránti elkötelezettséged?
Mindig is nagyon tetszettek a tacskók, bár egy gyerekkori emlék miatt, akkor még a rövidszőrűben gondolkoztam. A szálkásszőrű véletlen választás volt, de az nem volt kérdés, hogy egyszer lesz tacskóm. Nekik köszönhetem azt, hogy vadász lettem.

Milyen szőr és méretváltozatai vannak ennek a fajtának? 

A tacskó egy összefoglaló név, ugyanis 9 fajta Tacskót tenyésztünk az Európai standard szerint. Három méretet különböztetünk meg: normál, törpe és kaninchen (nyulász)
Minden méretben pedig három szőrváltozatot: rövid, szálkás és hosszú 
(érdekességként az Amerikai és angol fajtaleírások csak a normál és törpe méretet ismerik el)

13900740_1398606823499501_1958664067_n

Milyen részt töltenek be ezek a kutyafajták a magyar vadászéletben?

A szálkásszőrű tacskó a mai napig az egyik legkedveltebb mindenes vadászkutya fajta. Bár az igaz, hogy nem használjuk ki a képességeit. Ugyanis a vadmegálláson kívül mindegyik kutyás vadászati módban megállja a helyét. Természetesen vannak olyan kutyafajták, amik egy adott feladatra, amire ki lettek tenyésztve, jobbak a tacskónál, de szinte mindenhol megállja a helyét. De sajnos csak a legismertebb 3 vadászati módban használjuk Őket igazán, úgymint az utánkeresés, kotorékozás és vaddisznóhajtás.
A Border terrier sajnos hazánkban nem annyira ismert és elterjedt, pedig nagyon jól használható kutyafajta és nagyon kellemes vele együtt élni. Amikor nincs munka akkor észre sem lehet venni, hogy van, de amikor dolgozni kell akkor 110% beleadnak a vadászatba. Mind kotorékozásra, vaddisznóhajtásra kiválóan alkalmasak, de utánkeresni is lehet velük. Nagy vízimádatuk és apportkészségük miatt a vízi vad elhozásban is nagy segítségünk lehet.

Milyen eredményeket és díjakat tudtok eddig magatokénak mondani? 

Kennelemben elsősorban a Szálkásszőrű tacskókkal értünk el jelentős eredményeket, mind küllemben és mind munkában. Legeredményesebb saját tenyésztésű kutyám Manipulus Comodus 2x világgyőztes és Magyarország legszebb kutyája volt emellett 14 CACT címet is szerzett és több összetett verseny (Kotorék, vaddisznóhajtás és vizi munka) győztese is volt. Manipulus Brokát kutyám pedig Veterán Világgyőztes címet szerzett. Rajtuk kívül számos külföldön élő kutyám szerzett munka és küllem champion címeket.

13682016_1398606856832831_611786912_o-768x576

Mennyire alkalmazkodó képesek ezek a kutyák? 

Mint a legtöbb vadászkutya fajta, nagyon alkalmazkodóak. Lehet őket tartani kertes házban, de a lakásban is nagyon jól érzik magukat. Én nem szoktam javasolni a tisztán udvaron tartást, mert alacsony testalkatuk miatt jóval közelebb van a hasuk a földhöz, így könnyebben felfázhatnak egy hosszabb tél alatt mint a hosszabb lábú kutyák. De semmilyen kutyát nem javaslok a növekedési időszakban télen kint tartani, mert könnyen megfázhatnak az ízületeik, ami később okozhat egészségügyi gondot.

Kinek ajánlanád ezt a fajtát? 

Szinte mindenkinek. Hivatásos vadászoktól a „sport vadászokig” mindenkinek, de azoknak a vadászoknak mindenképpen, akik nem jutnak ki vadászni minden nap de szeretnének kutyával vadászni. A tacskót is és a border terriert könnyű szállítani, fel lehet vinni magunkkal a lesre, jól bírják a hidegebb időjárást is, nagyon figyelmesek, sokkal hamarabb jelzik számunkra a közeledő vadat, mint azt mi észrevennénk. Szinte azonnal lehet velük utánkeresni, de ha hetekig vagy netán hónapokig nincs munka, akkor sem veszítenek a tudásukból vagy nem robbannak fel a túl sok felgyülemlett energiától.

13898144_1398606843499499_680548200_o-768x576

Milyen betegségeik fordulnak elő náluk és ezekre mennyire hajlamosak? 

Kifejezetten fajtaspecifikus betegségek nem annyira jellemzők rájuk. Régebben az úgynevezett tacskóbénulás vagy porckorong sérv eléggé terhelte a Tacskót, de nemzetközi szinten tudatos tenyésztéssel ez már lassan eltűnni látszik, ugyanis a trend az, hogy egy kicsit rövidítettünk a tacskó hosszán és kicsit magasabbra állítottak lettek a fajták. Egyedül az örökletes szembetegségekre van egészségügyi szűrés, de sajnos Itthon ez nem kötelező.

Milyen további tervek vannak tenyésztéssel kapcsolatban?

Továbbiakban, is mint az eddigiekben az a célom, hogy a fajtastandardhoz legközelebb álló kutyákat tenyésszek, akikkel javítani lehet az állományt. Nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak küllemre vagy ne csak munkára szelektáljunk egy vadászkutyafajtánál sem. Az adott fajta akkor egy egész, ha mind munkában, mind küllemben a legmagasabb szintre törekszünk. Egyiket sem szabad elhanyagolni a másik rovására. Persze ez áldozatokkal jár, de az a felelős tenyésztő, aki ezt szem előtt tartja.

Köszönöm szépen a válaszaidat és további sikereket kívánok neked!

Bővebb információkat találtok itt:

http://manipulus.ewk.hu/

13933327_1398606806832836_114288295_n

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük