Képek, Idézetek, Videók

Csodás: Vonuló muflon nyájat videóztak

Nézd csak milyenek…

Szarvasok vonulásáról, hatalmas rudlikról gyakran készítenek videókat a szerencsés természetbarátok vagy figyelmes autósok. Sajnos olykor előfordul, hogy drónokkal hajtják az állatokat, a látványos felvételekért

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának köszönhetően a Facebook-oldalukon megosztott videón megcsodálhatjuk, milyen gyönyörű a zempléni erdőben a muflonok vonulása.

A muflonok gyakran verődnek nagyobb csapatokba, esetenként 100-200 állat is lehet a nyájban

– írták a videóhoz.

Eredeti vagy legalább túlnyomórészt tisztavérű, vad muflonállomány csak Szardínián és Korzikán él. Ez a faj a gyakran csak szórványos növényzettel borított földközi-tengermelléki hegyekhez alkalmazkodott, ahol a köves altalajokon patáit is eléggé gyorsan lekoptatja.

A muflont Európa sok részére vadászati célokból telepítették be. Hazánkba Forgách Károly gróf hozta be, aki az 1868-69-es években 10 muflont hozatott a gimesi (Nyitra megye, lásd: Gímes) vár melletti vadaskertjébe a brüsszeli és a frankfurti állatkertből. Később Magyarország több vadaskertjébe és erdőterületére betelepítették. Ma szigetszerűen megtalálható hazánk valamennyi középhegységi részén (Mátra, Bükk, Zempléni-hg, Börzsöny, Dunántúli-khg.). Helyenként – például az erdei talajokon – problémát jelent, hogy a hosszú paták akadályozzák a járásban. A faj nagy alkalmazkodóképességét bizonyítja a rengeteg házijuhfajta, amelyeket igénytelenségük folytán az összes földrészen, a legkülönbözőbb élőhelyeken hasznosítanak gyapjú-, hús- és tejtermelésre.

Vadkamera

A természetbe kihelyezett vadkamerák és kameracsapdák néha meglepetéssel szolgálnak. Legutóbb nagy meglepetésre tarajos sül mutatkozott a Kiskunság egyik kihelyezett kamerájának felvételén, de, hogy honnan jött és hová tűnt, senki nem tudja. Korábban a Sajó árterében barangoló méretes vadmacska járta be a híradásokat. De, ha a fotel kényelmből akarjuk a nagyvilág állatseregletét megnézni, akkor itt egy webkamera gyűjtemény.

Forrás: ANP Facebook
Fotók: Unsplash

One thought on “Csodás: Vonuló muflon nyájat videóztak

  1. A muflon nem eredeti vadjuh(faj/féle), hanem visszavadult, -alakult házijuh. A tarajos sül egy a sok kiszabadult vagy kiengedett idegenhonos vadféleségnek. A vadmacska pedig nem nagy csoda, csak ritkán mutogatja magát. szinte bárhol előfordulhat. Leggyakoribb – tudtommal – a dél-alföldi ártéri területeken. Testi-lelki egészséget kívánok nagy tisztelettel: Sugár László
    Honnan veszi a pc-lektor, hogy ezt már egyszer írtam???

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük