Hírek és események

Drasztikusan elszaporodott az aranysakál Magyarországon!

Húsz éve még csak 38 példányt ejtettek el.

Az 1990-es évekig úgy nőttek fel nemzedékek, hogy aranysakállal nem találkozhattak, de állományuk ma már védett fajokat is veszélyeztet, írja a vaol.hu.

A lap cikke szerint az aranysakál a 19. századig Magyarországon az ártéri ligeterdők, nádasok lakója volt. Eredeti élőhelyeit, a nagy folyószabályozások és a nagy táblás mezőgazdaság tüntette el. Az 1940-es évekre csak elszigetelt populációi maradtak Délkelet- és Kelet-Európában. Bulgária kivételével szinte egész Európából kiirtották.

Magyarországra a Balkán illetve a Kaukázus irányából telepedett vissza. A 80-as évektől észlelték rendszeresen az első kóborló sakálokat. Az első hazai szaporodó példányokat a kilencvenes évektől mutatták ki.

Kenesei István, a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének fővadásza arról beszélt, az aranysakál kezdetben védett volt Magyarországon, a természetvédők örültek, hogy egy honos faj került vissza a faunába. Megítéléséről kezdettől élénk vita bontakozott ki.

Sokan úgy vélték, hogy ez, a rókánál erőteljesebb, a farkaséhoz hasonló intelligenciával rendelkező, óvatos ragadozó, állományszabályozó hatásával jótékony hatással lesz a természetes állatvilágra. Mára kiderült, hogy egy inváziószerű jelenségről van szó, mely ma már veszélyezteti az őzet, a dám, a muflon és a vaddisznó szaporulatát, de védett állatfajokat is. Kemény küzdelemmel elértük, hogy feloldották a védettséget. Kezdetben a július 1-től február végéig volt a vadászidénye. Ma már egész évben vadászható

– magyarázta.

Az aranysakálról korábban sokan úgy vélték, hogy vesztésre ítélt faj, erre ma már a kontinens legsikeresebb ragadozója.

Kenesei István szerint a sakál országos terítéke 1995 óta exponenciális növekedést mutat.

Húsz éve még csak 38 példányt ejtettek el. 2010–11-ben már átlépte az éves teríték az ezer példányt, 2020-ban pedig már 11.283 példányt lőttek. Az országos teríték háromnegyede Somogy, Baranya és Bács-Kiskun megyében él. Akusztikai felmérésekből arra következtetnek, hogy a rókával azonos nagyságrendű a létszámuk. Érdekesség, hogy a mentő vagy a tűzoltó autó szirénájára is válaszolnak

– értékelt a szakember.

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu
Kiemelt kép forrása: 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük