Interjú

Egy darabka természet az otthon melegébe a természet és vadászat szerelmeseinek László Enikő festményein keresztül

Minden egyes alkotása olyan számára mintha a saját gyermeke lenne, így egy-egy festményével magából is ad egy kis darabot.  László Enikő festővel beszélgettem. 

1. Honnan ered a festészet iránti megszállottságod?

– Megszállottság? Valóban, már-már annak mondható. 4 éve még el sem tudtam volna képzelni magamat, mint festőt, most viszont az lenne elképzelhetetlen, ha nem tölthetném időm nagy részét festéssel. Az eredete pedig elég meglepő, mivel korábban nem voltam kiemelkedő a képzőművészetben. Egy napon a testvérem rávett, hogy készítsem el a rajzfeladatát, ekkor fedeztem fel a szunnyadó tehetség magvait, azóta pedig elragadott a hév, és szenvedélyemmé vált a festés.

2.Mi az, ami inspirál a festészetben?

– Igazán inspirálóan hat rám egy-egy kiemelkedő alkotás, és híres festők sikeres életutjai arra serkentenek, hogy merjek nagyot álmodni. Igyekszem mindig elérhetetlennek tűnő célokat kitűzni magam elé, és folyamatosan meghaladni képességeimet, önmagamat.

3. Milyen anyagokat használsz festményeid elkészítése során?

– Kezdetben akrilfestéket használtam vászonra, mára már az olajfestés rejtelmeiben mélyedtem el.

4. A vadászat és természet témájú alkotásokon kívül készítesz mást is, ha igen milyeneket?

– Tájképekkel kezdtem, de jelenleg nagyon szerteágazó a repertoárom. Szeretem a változatos feladatokat, kihívásokat. Vadábrázoláson kívül kedvelt témáim közé tartozik például a nőalakok festése, érzékiség megragadása.

5. Gondolom elég időigényes egy-egy alkotás elkészülte. Mennyi idő szükséges egy festmény elkészüléséhez?

– Konkrét időt nem tudok mondani, mert minden kép egyedi az elkészítés szempontjából is. Egy nagyobb kép körülbelül egy-két hét, mire elkészül.  Egyéb változók is színesítik a képet, mint a téma nehézsége, hangulat, motiváltság, érzelmi állapot, stb. Van, hogy éjfélkor felfokozott állapotban, ihlettől megszálltan nekiesek egy vászonnak, és órákon át vadul festem, de olyan is akad, amikor félre kell tennem, és hosszú időn át, vissza-visszatérek egy képre..

6.Van olyan hazai vagy akár külföldi festő, akinek követed a munkásságát?

– Rengeteg olyan tehetséges, kortárs festő van, pl.: Vladimir Volegov, vadászfestők közül Hans Bulder, akinek nyomon követem az alkotói munkáját.

7. Hol és milyen formában találkozhatnak az érdeklődők elkészült alkotásaiddal?

– Folyamatosan van néhány művem kiállítva, itthon és határon túl, de jelenleg a mindig napra kész FestEni NemArt nevű Facebook oldalamon:   https://www.facebook.com/laszloeniko22/  a legkönnyebben elérhetők a munkáim, és a Velem való kapcsolatfelvétel. A jövőben igyekszem több videót is közzétenni a folyamatról, ahogyan készülnek képeim.

8. Milyen hosszú illetve rövidtávú terveid vannak a jövőre nézve?

– Szeretném minél jobban megismerni a vadak rejtélyes világát, mert csak átérezve és ismerve alkothatok igazán jót. Örülnék, ha a hazai és külföldi természetkedvelők is megismernék a munkáimat. Célom, hogy a festészet által magam és más emberek lelkébe egy piciny mámort tudjak varázsolni, ekkor már nem éltem és alkottam hiába. Minden egyes alkotásom olyan számomra, mintha saját gyermekem lenne, és magamból adnék egy apró darabkát.. hisz ez lehet a lét egyik értelme, hogy valamit itt hagyjunk magunkból, amivel emlékeket és örömet adhatunk másoknak…

Köszönöm a válaszaid, további sikeres munkát kívánok neked! 

https://www.facebook.com/laszloeniko22/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük