Hírek és események Hű Társunk

Egyre több vadászkutya lesz áldozata ennek az egyre gyakoribb betegségnek

Készenlétben vannak a vadászok és a kutyatenyésztők.

Az állatorvosok több halálesetet tapasztaltak Szlovákia északkeleti részén, aminek köze lehet a betegségeket terjesztő vadon élő állatokhoz. Amíg ugyanis ők csak hordozzák a vírusos megbetegedést, addig az a kutyáknál biztos halálhoz vezet.

Leonard Túrirtoványból (Porúbka, Zsolnai járás) 56 éve foglalkozik vadászattal. Az ő házi kedvencét is elragadta a veszélyes vírus, amit családjával együtt nagyon nehezen viselnek. „Reggel fél háromig tartottam a kezeim között, amíg lassan elpusztult. Nem tudtam, hogy ez az alattomos betegség az oka.”

„Harminc éve foglalkozom vadászattal, de nem emlékszem, hogy egy kutya ilyen betegséggel fertőződött volna meg” –  nyilatkozta Jaroslav Dutko, a homonnai (Humenné) vadászati kamara tisztségviselője a Noviny.sk-nak, a JOJ tévé hírportáljának.

leonvalleyvet.com

Egyre több kutya pusztul el a járásban, az orvosok azonban ismerik az okokat. „A kutya már görcsös állapotban érkezett hozzánk és megbénult a laboratóriumi vizsgálatok során. A röntgen után arra a következtetésre jutottunk, hogy a vadon élő állattal való érintkezés során a kutyát herpeszvírus fertőzte meg, azaz elkapta az ún. Aujeszky-betegséget” – állítja Vladislav Juško, állatorvos. A betegség gyors lefolyású, a kutyák az első tünetek jelentkezése után 48 órán belül elpusztultak.

A betegséget az állatorvosok több környéken diagnosztizálták: Mezőlaborc (Medzilaborce) környékén és Túrirtoványban (Porúbka), nem messze Homonnától (Humenné). A betegség hordozója a vaddisznó, noha az összes többi állat is megfertőződhet vele. Ellenanyag nem létezik, az elhalálozás biztosra vehető.

„A kutyáimat főleg csirkehússal és granulátummal etetem” – nyilatkozta Valér Vitrikuš, a rendőrségi kutya-képzés szakembere, aki az eset után szintén elővigyázatos. Úgy gondolja, hogy ez hatalmas csapás minden állattenyésztő számára.

A regionális vadászati kamara már megelőző intézkedéseket is foganatosított . „Annak érdekében, hogy a kutyák a vadászat közben ne érintkezzenek a vadon élő állatokkal, ne nyalják meg a nyílt sebeket és a vért, ne adj’ Isten, ne legyenek fertőzöttek, likvidálni kell a fertőzött állatokat” – mondta Dutko.

Forrás: http://www.bumm.sk

One thought on “Egyre több vadászkutya lesz áldozata ennek az egyre gyakoribb betegségnek

  1. Nem értem ! Melyik fertőzött állatot kell likvidálni, és hogyan ??? A disznót, vagy a kutyát ??? A kutya 24 óra alatt, elpusztul magától. Hogy lehet eldönteni hogy a disznó fertőzött ???

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük