Hírek és események Képek, Idézetek, Videók Nonstop Vadászat Természet Történetek Vadászház

Emlékezzünk! 120 éve született Fekete István a vadászirodalom legkiemelkedőbb alakja.

Büszkék lehetünk rá!

Fekete István a vadászat, vadgazdálkodás témakörével gyakorló gazdatisztként minden nap találkozott munkája során. Ezekből az élményekből születettek meg legelső munkái, melyeket a Nimród vadászújság szerkesztőjének, Kittenberger Kálmánnak küldött el, aki meg is jelentette azokat. Ettől fogva Kittenberger biztatta az írásra, és ráébresztette arra, hogy tudása, mondanivalója érték, amit másokkal is meg kell osztania.

A természet jó ismerőjeként úgy jelenítette meg azt műveiben, az állatvilágot megszólaltatva, a növényvilágot érzékletesen ábrázolva, hogy az olvasó is a részese lett a csodának, a nagy körforgásnak. Rokonszenvünk pedig sokkal inkább az árva kisrókáé, Vuké, vagy a pajkos vidráé, Lutráé, semmint azon embertársainké, akik az állatok és a természet törvényeit nem ismerve csak szenvedést okoztak azoknak. A nyári tüskevár és a téli berek pedig olyan különleges búvóhelyként jelenik meg lelki szemeink előtt, ahol az igazi boldogság a legkisebb erőfeszítéssel érhető utol.

120 éve, 1900. január 25-én született gyerekkorunk kedvenc ifjúsági regényeinek, a minden korosztályban népszerű Vuknak, Kelének, Tüskevárnak és Téli bereknek a szerzője, Fekete István. Ő az „erdész-vadász irodalom” legismertebb művelője, Jókai mellett pedig minden idők legolvasottabb magyar írója. Itthon 2010-ben adták ki a tízmilliomodik Fekete István-könyvet, de külföldön is népszerűek írásai. Az ezredfordulóig 12 országban, tíz nyelven, 45 kiadásban jelentek meg könyvei.
Forrás és a teljes cikk itt elérhető: https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2020/01/25/fekete-istvan-tuskevar-teli-berek/?fbclid=IwAR3LsK_e_JpNDbxgFcbXfgvwAvhAFH30f2VmYfPR-QJV2lTlWXhO9XptDNc
Kiemelt kép forrása: Life magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük