vadász konyha Vadászház

Ez a tökéletes húsleves titka: Nagymama mindig így készítette, tőle tanultam

Mi nagyon szeretjük.

Sok receptet próbáltál már, de mégsem sikerült megfőzni azt a levest, ami visszaidézi a gyerekkori családi ebédeken asztalra kerülő húsleves semmivel sem összetéveszthető ízét? Ha nem szeretnél tovább kísérletezni, de szeretnéd, ha a családi ünnepekre te magad is kifogástalan, aranyló húslevessel tudnád feltenni a koronát, kövesd az alábbi tippeket!

Hogy ne legyen zavaros

A hús, miközben fő, zavarossá teszi a levet, ezért szokás közben lehabozni. Ám, ezt elkerülheted, ha a húst leforrázod, mielőtt beletennéd a fazékba. Készüljön a levesed tyúkból, csirkéből vagy marhából, önts a húsra forrásban lévő vizet, majd hagyd benne állni pár percig. Ezután öblítsd le hideg vízzel, majd tedd a fazékba és hideg vízben, lassú tűzön főzd meg.

Bőven a zöldségekből!

A húslevesnek meghatározó szereplője ugyan a hús, de zöldségek nélkül mit sem ér. Ha jó húsleveset szeretnél készíteni, minél többféle zöldségfélét használj hozzá, ugyanakkor a mennyiségekre ügyelj. Elengedhetetlen belőle a sárgarépa, a petrezselyemgyökér, a zeller, a fokhagyma és a vöröshagyma, de még finomabb lesz, ha káposztalevelet is teszel bele! Ezt tálalás előtt vedd ki a levesből.

Mitől lesz aranysárga?

Ha minőségi húst és kellő mennyiségű zöldséget használsz, a húslevesnek elkészültekor ki kell adnia az aranysárga színt. Mostanában sokan vetik be azt a módszert, hogy “mesterségesen” próbálják meg elérni ezt a színt, ezért sáfrányt tesznek a levesbe, de a nagyi levesében ennek semmi helye. Ha minőségi alapanyagok mellett sem sikeredik sárgára, próbáld meg héjában belefőzni a vöröshagymát (természetesen a legkülső héját azért távolítsd el)! Sokak szerint ettől majd megkapja a ragyogó arany színét.

Ne siess vele!

Ha alig van időd vagy türelmet nem érzel hozzá, akkor neki se állj inkább a húslevesnek! A magyar konyhában alapvető tézis, hogy a jó húslevesnek hosszú órákra van szüksége ahhoz, hogy az igazi legyen, és nincs az a modern konyhai trükk, amivel lefaraghatnál ebből az időből. A húsnak és a zöldségeknek megfelelő állagúnak kell lenni, a sokféle hozzávaló ízének pedig össze kell főni ahhoz, hogy finom leves legyen a végeredmény.

Ha elkészült

A leves megfőtt, nincs is más teendőd, mint kitálalni, igaz? Nem! Ha a levesed elkészült, hagyj neki 20-30 percet a pihenésre. Ez idő alatt a levesben lévő fűszerek és egyéb darabkák leszállnak az edény aljára, így könnyebben le tudod majd merni róla a színtiszta levet. Mikor az edény aljához közeledsz, használj nagyon finom lyukú szűrőt vagy akár egy tiszta gézlapot, és azon keresztül szűrd át másik edénybe a levest.

2 thoughts on “Ez a tökéletes húsleves titka: Nagymama mindig így készítette, tőle tanultam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük