Hírek és események

Farkas, medve ,hiúz? Ennyi egyed él hazánkban feltehetően!

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) részt vesz a „Nyílt határok a vadon élő állatok számára a Kárpátokban” című projekt megvalósításában.

Magyarországon, köszönhetően a szlovák–magyar államhatár közeli stabil populációinak, az Aggteleki-karszton és a Zempléni-hegységben élnek és szaporodnak farkasok, hiúzok és barna medvék.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság nagy hangsúlyt fektet a fokozottan védett nagyragadozók élőhelyhasználatának és genetikai egyedazonosításának vizsgálatára.

Míg a 2001-2006-ig terjedő időszakban a nagyragadozók előfordulását próbáltuk dokumentálni, addig napjainkra a farkas (Canis lupus) jelenléte az ANPI működési területén, néhány kistájat (pl.Tokaj-hegy) leszámítva, állandónak mondható. A barna medve (Ursus arctos) életjelenléte 2008-tól évről évre egyre gyakoribb, várhatóan állandósul. Egyedül a hiúz (Lynx lynx) életnyomai, észlelésének gyakorisága mondható állandónak.

Forrás és a teljes cikk a linkre kattintva megtekinhető: https://felvidek.ma/2020/02/cel-a-kozos-termeszeti-ertekek-megorzese/?fbclid=IwAR3cqbCEzwxyE3q6nDpJ-LDBt2xgL256GM5DzhtUZ8IRcFhJtkSgK7xHEs0
Kiemelt kép forrása: csirip.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük