Hírek és események

Figyelem! ASP, változott a pestissel fertőzött területek kockázati besorolása!

A korábbi ideiglenes intézkedések megerősítése, valamint a járványhelyzet áttekintése céljából 2019. december 19-én ülésezett a Szakértői Csoport. A szakemberek a járványügyi helyzetről és a legfrissebb kockázatelemzésről szóló beszámolók alapján több határozatot is elfogadtak.

A szakemberek a járványügyi helyzetről és a legfrissebb kockázatelemzésről szóló beszámolók alapján több határozatot is elfogadtak. Többek között számos vadgazdálkodási egység esetében a korábbi ideiglenes besorolás véglegesítésére tettek javaslatot az országos főállatorvosnak. Az intézkedés Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 62 vadgazdálkodási egységet érint. A területek aktuális besorolása kereshető adatbázisban, valamint interaktív térképen egyaránt megtekinthető.

A Szakértői Csoport javaslata alapján az országos főállatorvos hazánk minden, alacsony kockázatúnak minősített vadgazdálkodási egységénél közepes szintűre emelte a kockázati besorolást. Az intézkedés többcélú, a fertőzés terjedésének lassítását, a védekezés intenzitásának fokozását és a vaddisznóállomány még mentes területeken történő hatékonyabb gyérítését egyaránt szolgálja.

A területek besorolása az alábbi linken tekinthető meg: http://airterkep.nebih.gov.hu/aaijo/asp/asp.htm

Fertőzött területek interaktív térképe:
http://airterkep.nebih.gov.hu/aaijo/asp/asp.htm

Forrás: agroforum.hu

Kiemelt kép forrása: mindenszo.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük