Hírek és események

Focisták helyett vaddisznók játszottak a Somogy megyei település futball pályáján : A kár jelentős

Az állatok több helyen is feltúrták a százszor negyvenöt méteres gyepet.

Van, ahol húsz centiméternél mélyebb csapásokat hagytak maguk után, de dagonyázó helyet is kialakítottak a fűben. Tettükkel nehéz helyzetbe hozták a Zala megyei harmadosztályban játszó csapatot, ezért a focisták kénytelenek lesznek más településen pályára lépni majd.

Flinger Tamás, Pogányszentpéter polgármestere elmondta: már beszéltek egy futballpályákkal foglalkozó nagykanizsai szakemberrel, aki szerint boronálni és füvesíteni kell majd a területet, de kerítésre is szükség lesz azért, hogy megakadályozzák a további károkat.

– Ehhez nagyon sok pénzre lenne szükségünk – fogalmazott Flinger Tamás. – Az önkormányzat és Ferencz Zsolt, a focicsapatot működtető Pogányszentpéteri Sport és Természetbarát Egyesület elnöke is mindent megtesz azért, hogy visszaállítsuk eredeti állapotába a pályát. A bajnokság márciusban folytatódik, de az biztos, hogy nem ezen a gyepen játszanak majd a focisták. Tárgyalunk Nagykanizsa-környéki településekkel, hogy ott rendezhessük a hazai meccseket, viszont ha nem jön össze, akkor Iharosban lennének a fordulók, bár az sem biztos még.

– A kertekben is látszanak a vadállatok nyomai – folytatta a polgármester. – Mivel településünk az erdő szomszédságában van, a vadak könnyen be tudnak járni szinte mindenhova. Az önkormányzatnak volt egy gyümölcsöse és málnaültetvénye, de azt is teljesen feldúlták.

Az itt élők már el sem vetik a kertjeiket, hiszen nincsen értelme gazdálkodniuk. A vadállatok megfékezésének egyetlen megoldása az lehet, ha az egész falut körbekerítjük, de az lehetetlen – tette hozzá Flinger Tamás

Mocz András, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) Somogy megyei vidékfejlesztési alelnöke elmondta: a vad által okozott kárt a vadászatra jogosultnak kell megtérítenie, ezt a törvény is előírja.

A társaságoknak és a gazdálkodóknak arra kellene törekedniük, hogy miként lehetne megelőzni a vadak által okozott károkat. – Ebben mindkét félnek közre kell működnie – fogalmazott. – Ha a konkrét pogányszentpéteri esetet nézzük, akkor megoldás lehet egy villanypásztor építése, hiszen a pálya közel van az erdőhöz, emiatt az állatok könnyebben odamennek. Mivel enyhe az idő, ezért a földben lévő kukacok, lárvák a talaj felszínéhez közel helyezkednek el, ami odacsalja a vaddisznókat.

– Intenzívebb etetéssel kevesebb kár lehet a kiskertekben is – folytatta Mocz András. – Azt gondolom, hogy ha a vadásztársaságok többet etetnek és védekeznek stabil kerítéssel, villanypásztorral és őrzéssel, akkor az olcsóbb lenne, mint kifizetni a vadak által okozott kár összegét, ráadásul a termelőknek sem okoznának bosszúságot.

A vadkár kifizetése ablakon kidobott pénz, amit a megelőzésre is lehetne fordítani. Úgy tudom, bár még pontos adatok nincsenek, de tavaly kevesebb vadkárt fizettek ki a vadászatra jogosultak, mint egy évvel korábban.
A társaságok védekezése hatékonyabb volt, többet fordítottak erre – tette hozzá a szakember.

Forrás és a teljes cikk a linkre kattintva olvasható:

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/palyat-tevesztettek-a-vadkanok-gyepszonyeg-banta-a-latogatast-3831919/?fbclid=IwAR3fI_cWOswy-sz4rGE9RfwXtga5bBqHfQ6H6lUnfT_peYUad2Q13yQBqV4

Kiemelt kép forrása: www.kia.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük