Képek, Idézetek, Videók

Így harcol egy dámbika és egy vaddisznó egymással – FOTÓRIPORT

Nem mindennapi látvány az biztos.

Vető István természetfotós egészen elképesztő fotósorozatot és történetet posztolt a Csodálatos Magyarország hivatalos Facebook Csoportunkba pár napja egy vaddisznó és egy dámbika összecsapásáról – írja a csodalatosmagyarorszag.hu.

 

István Kondoroson született 1958-ban. Munkás éveit villamosmérnökként töltötte Budapesten. Nyugdíjba vonulása után kezdett komolyabban fotózni. Elsősorban természetfotózással foglalkozik, rendszeresen oszt meg tartalmat Facebook csoportunkban. Képeit hazai és külföldi kiállításokon több alkalommal megcsodálhatta már a közönség, több díjazott képe is van.

Fotó: Vető István

Vető István élménybeszámolója
Hárman lapulunk – a vadásztársaság tudtával – a téli vadetető derékig érő deszka palánkjai mögött. Kifakult, színeiket vesztett, régi takarók nyújtanak takarást – a folyton gyanakvó éles szemek elől, négylábú barátaink: a fotó témáink elől -, a tetőzet tartó oszlopaihoz, szegélyéhez rögzítve. Állványokon nyugvó, „tüzelésre” kész gépeinken a teleobjektívek a szövetek szakadt nyílásain át néznek a nagyvilágra, pontosabban az etetőt részben körülvevő erdei tisztásra. A térséget kisebb bozótok, bokrok tarkítják, a durva őszi szeleknek is ellenálló, sötéten vöröslő, halott leveleikkel. Ideális hely a vaddisznóknak.

 

Csend van, hamisítatlan erdei nyugalom, szálingózik a hó. Halkan beszélgetünk, nagyon halkan, hogy el ne riasszuk az áhított fotótémát. Jó okkal tesszük! 10 óra felé jár, amikor a bozótos részek irányából hangok jelzik, hogy nem vagyunk egyedül: halk dobogás, ágak finom, távoli reccsenése. A hangok erősödnek, röffenés, visítás vegyül a zajba! Megjöttek! A bokrokból előtűnnek az első vaddisznó fejek, öreg vezér egyéniségek, kisebb, nagyobb malacok, több generáció, egy egész konda, több család is talán.

Feszült figyelem, vibrál körülöttünk a levegő! A vaddisznók táplálékot keresve közelednek a tisztáson át! Objektívjeink lassú, óvatos, íves mozgása jelzi a témakeresést: Sokan vannak, lassan, turkálva, szaglászva keresik a hó alatt a nekik kiszórt kukoricát. A bőség zavara van, keresgélünk mi is: Melyik a szebb példány? Talán egy nagy agyarú öreg kan is jön?! Vagy talán egy felénk néző csoport, amelyben nem takarják egymást keresztül-kasul a vadak? Szemeink a gépek keresőin, finoman surrannak a zoom gyűrűk, és most már a disznók zajába – mint távoli gólyák kelepelése – az expo sorozatok hangjai vegyülnek. Fényképezünk!

Fotó: Vető István
Fotó: Vető István

A vaddisznók nem nagyon zavartatják magukat, a kukoricával és egymással vannak elfoglalva: Megvan közöttük a rangsor, a nyers erőből adódó tekintély rangsora. Egy – egy pofán vágás, visítás jelzi, ha valamelyik süldő elfelejtette, hogy hol a helye a rangsorban, vagy az éhség hajtja és az öreg kan által birtokolt kukorica csomóhoz túl közel merészkedik! Majd, ha az öreg jól lakott, akkor lehet. Telik, múlik az idő, a disznók jönnek – mennek, turkálnak a tisztáson, mi fotózunk.

Az objektívek szuper lassan forduljanak feléjük! Ezek mindent észrevesznek! A két derék, ifjú legény lassan, tétován, óvatosan körbe tekintgetve érkezik, havas agancsokkal, balról az erdő felől. Elérik a kukoricával megszórt helyeket, eszegetnek. Persze a disznók is ott vannak. A nagyobb agancsú, hetyke barátunk – bár a hó alatt van kukorica elég – lassan az egyik rágcsáló kanhoz közelít, önző ösztönei lépnek működésbe: „Ha te nem eszel itt, több marad nekem!” Csökken a távolság, a kan hirtelen felkapja a fejét, izzani kezd körülöttük a levegő, tapintani lehet a feszültséget! „Ezek mindjárt összecsapnak” suttogja valaki! És hogy ekkor mi történt azt a fotók tudják legjobban elmesélni, mindössze 1-2 másodperc és a vadkan eloldalgott.

 

Fotó: Vető István

 

A vadászterületen történt
Több mint 100 ezer invazív hódpatkányt vadásztak le Németországban. Immár a horgászbot mellett vadászpuskát is tarthat Reviczky Gábor színművész, ugyanis januárban letette a vadászvizsgát. Somogy megyében nagy kereslet van még a vaddisznókra. Olaszországban pedig újra terjed az Afrikai-sertéspestis. A Nimród Vadászújság gondozásában jelent meg Semjén Zsolt első könyve. A budaörsi rendőrök elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki azt a párt, akik a gyanú szerint heccből, közel 40 darab vadászlest, vadkamerát és egyéb berendezéseket rongáltak meg.

(csodalatosmagyarorszag.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük