Nonstop Receptek vadász konyha Vidék

Így készíts igazán ízletes vajas zsömlét házilag, az egész család imádni fogja!

Mi is elkészítettük!

Hozzávalók

  • 50 dkg fehér liszt (ez körülbelül 4 bögre)
  • 1 bögre langyos tej és egy pici, ha szükséges (2,5-3 dl)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 kis csomag száraz élesztő (2*7 gramm)
  • 1 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj (fél kocka) vagy Rama
  • 2 teáskanál só
  • plusz egy tojás felverve a tetejére kenéshez

Elkészítése

  • Egy tálba beleütöm a tojást (dagasztógépet használok), beleteszem a cukrot , sót és az előmelegített tejet a vajjal vagy margarinnal.
  • Jól felverem, habosítom kicsit 2-3 percig.
  • Utána az élesztős lisztet beleszitálom, majd 10 percig dagasztatom.
  • Hagyom benne a tésztát 20-30 percig kelni, amikor elindul felfelé már jó.
  •  A kész tésztát 8 részre osztom formázom, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
  • A tetejét lekenem egész felvert  tojással, és mehet a hideg sütőbe!
  • 200 fokon légkeveréssel 18 perc alatt készen van.

Lehet többféleképpen formázni zsemle, kifli, fonott kalács, bucinak is. Ha 2 zsemléből 1-et csinálunk, ugyanúgy megsül.

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük