Hírek és események

Kevés család asztalára kerül vadhús- nagyon drága ezért a többség nem ismeri

A tél a vadászatok és a vadhúsfeldolgozás időszaka. Mégis alig kerül egy kiló vaddisznó- vagy szarvas pörkölt a családok asztalára. A magyarázat egyszerű, nagyon drága ezért a többség nem ismeri.

Egy kiló szarvas comb kicsontozva 4-5 ezer forint, a vaddisznó kicsontozva 3800-4000 forint között mozog a szaküzletekben, míg a sertés potom ezer-ezerkétszázért beszerezhető, a csirke pedig ennek is a töredéke. A szakma szerint nem luxus csak nem igazán ismert a családok körében, ezért nem vásárolják. Az árakat pedig nem szabad összehasonlítani más típusú húsokkal.

A magyar vadhús világszerte népszerű, ám a hazai egy főre jutó fogyasztása még a fél kilót sem éri el. A családok többsége ugyanis luxusnak tartja és ezért nem is vásárol.

Royal Hunting

A vadból készült ételek pedig egészségesebbek állítják a szakemberek, mint a sertés. Kiváló élettani hatású, alacsony zsír- és magas rosttartalma miatt. Nem meglepő módon, húsuk harmonizál a vadon termő gyümölcsök, gombák ízeivel, hiszen közös élőhelyről származnak.

A vadhúsoknak egyébként rendkívül gazdag az íz világuk, és mivel kedvező a tápanyag-összetételük ezért ideális ételnek számít. Beszerezhetőségük korlátozottabb, mint a tenyésztett állatoké, de nagyobb piacokon árusítják, illetve erre specializálódott cégeknél interneten keresztül is rendelhetők. Elkészítésükről általában kevesebbet tudunk, mint a gyakrabban használatos egyéb húsokról. Persze, ha valaki rendszeresen vadászik, annak az asztalára gyakran kerül valamilyen vadhúsból.

Forrás: https://www.agroinform.hu

One thought on “Kevés család asztalára kerül vadhús- nagyon drága ezért a többség nem ismeri

  1. „Az árakat pedig nem szabad összehasonlítani más típusú húsokkal.” miért is…..? A vad szinte önellátó,nem drága takarmányon nevelkedik… Vagy mert puskával lövik,s az olyan uri-tököknek(felső-akárhányezer,szélhámos politikus,stb.) való szórakozás ? Egy szó mint száz,valóságtól elrugaszkodott,inkorrekt ár !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük