Hírek és események

Kísérteties jelenséget rögzítettek a Kékesen

Mutatjuk!

Ritka légköroptikai fényjelenség, úgynevezett glória volt látható hazánk legmagasabb pontján, Kékestetőn, az Európa több medencéjét, így a Magyarországnak otthont adó Kárpát-medencét is beborító hidegpárna jelenség következtében, írja a kekesonline.hu.

Viszonylag ritka jelenségnek számít, s megpillantásának kulcsa nagyrészt a szerencsén múlik: jókor kell jó helyen lenni. Akkor látható, ha az észlelő árnyéka egy, a Nappal ellentétes irányban lévő felhőre, vagy ködrétegre vetül, ez lehet hegységekben vagy repülőgépen is.

Az árnyék körül ilyenkor színes gyűrűk jelennek meg. Közülük a legbelső ív kékes, ezt zöld, sárga, majd vörös ívek veszik körül, hasonlóan a szivárvány esetében.

A brocken-hegyi kísértet a németországi Harz-hegységben lévő magaslatról kapta a nevét, állítólag ott figyelték meg legelőször. Nem csoda, mivel a hegy obszervatóriumában évente átlagban 300 ködös napot jegyeznek fel, a jelenséghez pedig szükség van ködre, vagy adott esetben, ha magasan vagyunk, egy felhőre, amire az árnyékunk rávetülhet.

Demecs Norbert / kekesonline.hu

Forrás és a teljes cikk itt olvasható: https://sokszinuvidek.24.hu/?p=153284
Kiemelt kép forrása: Agria.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük