Hírek és események

Lassan teljesen meghódítja a toportyánféreg Magyarországot… a ti területeteken hogy nevezitek ezt az állatot?

A nádi farkast Arany János illette a címben jelzett népies szóval, amikor híres eposzában Toldi Miklós élethalál harcot vívott egy ilyen ragadozóval. Napjainkban aranysakálként emlegetik ezt a kutyafélék családjába tartozó állatot, amely a XX. század közepén élőhelyeinek visszaszorulása és az irtás miatt szinte egész Európából kipusztult. Most viszont él és virul, szaporodik. Szabályozni kellene az állományt.
Akár 25–40 ezer példány is élhet belőlük itthon, és sokfelé – például Somogyban – óriási károkat okoznak.

A CSAPDÁKAT LEGTÖBBSZÖR ELKERÜLI, ÉS HA A CSALÁD VALAMELYIK TAGJA PÓRUL JÁR, A TÖBBIEK HOSSZÚ IDŐRE MEGJEGYZIK, HOGY MI TÖRTÉNT AZ ELVESZTETT TÁRSUKKAL.

A sakál ugyanis többnyire párosan vagy többedmagával vadászik, így a csapdába került társ látványa hosszú időre beég a túlélő egyed agyába, és ugyanez igaz a fegyveres vadászatra is: ha marad hírvivő, akkor a vadász jó darabig nem számíthat eredményre – osztotta meg tapasztalatait az Atádhír nagyatádi portállal Horváth Mihály vadász.

A nádi farkast a tudomány Magyarországon őshonos fajként említi. Igaz, a múlt század közepén kipusztult, de a 80-as évek elején a Balkán felől újból teret kezdett hódítani.

A mintegy negyven évvel ezelőtti megjelenését követően aztán az állománya ugrásszerűen növekedni kezdett, és Horváth Mihály szerint nem alaptalan azt feltételezni, hogy napjainkban akár 25–40 ezer példány is élhet országunkban, miközben nyugat és észak felé haladva lassan egész Európát meghódítja.

Az aranysakál intenzív terjedését a faj tulajdonságai magyarázzák, ugyanis egy 11-15 kilogramm tömegű ragadozóról van szó, amely kétszer akkora, mint egy róka.

FENNMARADÁSÁT A TÁPLÁLÉKOK IRÁNTI IGÉNYTELENSÉGÉNEK ÉS AZ ÁTLAGOSAN 7-8 KÖLYKÖS SZAPORULATÁNAK KÖSZÖNHETI, RÁADÁSUL TERMÉSZETES ELLENSÉGE SINCS MAGYARORSZÁGON.

Vagyis beavatkozásra van szükség, szabályozni kell az állományát.

(Borítókép: Egy aranysakál 2012. szeptember 15-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

 

Forrás:

 

https://index.hu/belfold/2022/01/15/nadi-farkas-aranysakal-toportyanfereg-ragadozo-szaporulat-vadaszat-toldi/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük