Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a mennyei lekváros bukta, milyen lekvárral süssük és milyen kelt tésztát kell dagasztanunk hozzá.
- 550 g búza finomliszt
- 2,5 dl tej
- 25 g élesztő
- 1 db tojás
- 5 ek kristálycukor
- 1 csipet só
- 100 g sütőmargarin
- lekvár / dzsem tetszőleges ízben
A kelttészták univerzális első lépése a tej megmelegítése, amiben egy kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt (kb. 10-15 perc).Szitáljuk egy nagyobb tálba a lisztet, majd egyszerűen adjuk hozzá a cukrot, a tojást, a sót. A felfuttatott élesztős tejet keverjük össze az olvasztott sütőmargarinnal, majd szintén keverjük a lekváros bukta masszájához.
Dagasszuk simára a lekváros bukta tésztáját kézzel vagy dagasztógéppel, majd egy kendővel lefedve kelesszük duplájára szobahőmérsékleten, egy órán keresztül.
A megkelt lekváros bukta tésztát gyúrjuk át még egyszer kézzel, majd nyújtsuk ki és vágjuk késsel 12 egyforma darabra. Töltsük meg ezeket a tésztákat lekvárral, majd tekerjük fel és rögzítsük stabilan, hogy a töltelék sülés közben ne folyjon ki.
Az összetekert buktákat a vágásos felükkel lefelé helyezzük egy tepsibe sütőpapírra, majd kenjük meg őket bőségesen olvasztott margarinnal. Kendővel letakarva kelesszük még további 30 percig a tepsiben.
Süssük ki a lekváros buktákat 180°-on, alul-felül sütéssel, 30 perc alatt. A sütőt nem muszáj előmelegíteni.
Forrás: https://www.hellovidek.hu
Kiemelt kép forrása: NőiHírek