Lekváros bukta,ahogy nagymamám készíti: Ettől finomabbat még sosem ettem!

Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a mennyei lekváros bukta, milyen lekvárral süssük és milyen kelt tésztát kell dagasztanunk hozzá.

  • 550 g búza finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 25 g élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 ek akácméz
  • 5 ek kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 100 g sütőmargarin
  • lekvár / dzsem tetszőleges ízben

A kelttészták univerzális első lépése a tej megmelegítése, amiben egy kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt (kb. 10-15 perc).Szitáljuk egy nagyobb tálba a lisztet, majd egyszerűen adjuk hozzá a cukrot, a tojást, a sót és a mézet. A felfuttatott élesztős tejet keverjük össze az olvasztott sütőmargarinnal, majd szintén keverjük a lekváros bukta masszájához.

Dagasszuk simára a lekváros bukta tésztáját kézzel vagy dagasztógéppel, majd egy kendővel lefedve kelesszük duplájára szobahőmérsékleten, egy órán keresztül.

A megkelt lekváros bukta tésztát gyúrjuk át még egyszer kézzel, majd nyújtsuk ki és vágjuk késsel 12 egyforma darabra. Töltsük meg ezeket a tésztákat lekvárral, majd tekerjük fel és rögzítsük stabilan, hogy a töltelék sülés közben ne folyjon ki.

Az összetekert buktákat a vágásos felükkel lefelé helyezzük egy tepsibe sütőpapírra, majd kenjük meg őket bőségesen olvasztott margarinnal. Kendővel letakarva kelesszük még további 30 percig a tepsiben.

Süssük ki a lekváros buktákat 180°-on, alul-felül sütéssel, 30 perc alatt. A sütőt nem muszáj előmelegíteni.

Forrás: https://www.hellovidek.hu

Kiemelt kép forrása: NőiHírek

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük