Képek, Idézetek, Videók

Megdobogtatni a természet kedvelők, természet szeretők szívét

Egy gyerekkori élménnyel indult minden, amelyet még ma is emleget. Folyamatosan részt vett a helyi vadász életben így rengeteg állatot tudott megfigyelni, lefotózni, megfesteni. Seres Józseffel beszélgettünk fotós és festői munkásságáról.


Honnan ered a természet szeretete?

3 évesen költöztünk Gödöllőre, és már kisgyermekként megismerkedtem a Gödöllői dombság varázslatos szépségeivel, erdeivel. Sokat járunk édesapámékkal kirándulni az erdőben, hisz a kertünktől pár lépésre már ott volt az erdő. 40 évvel azelőtt szegényesen éltünk, az erdőből kellett beszereznünk a napi főzéshez valót. Apukámat elkísértem szárazfa gyűjtő útra, kis fűrészelés után megpihentünk egy kidőlt fán, apám cigarettára gyújtott, és az erdei csendességben felharsant egy hang. Ma is itt cseng a fülemben, a bőgő bika hangja, kicsit összerezzentem tőle, de jó érzéssel gondolok vissza rá a mai napig. Sokat jártam a helybéli vadászokkal vadlesekre, nyúl és fácán hajtásokra. Megemlíteném Dr. Fábián Gyula professzort, akinek sokat köszönhetek, rengeteget jártunk vele nagy vad megfigyelésekre, madár megfigyelésekre, és egyben íjász mesterem is volt.

Melyik a kedvenc időszakod?

A kedvenc időszakom azt lehet mondani, mint minden vadász kedvence, a szeptember a szarvasnász időszaka a „bőgés” minden szívet megdobogtató, amikor hangos az erdő az orgonálásuktól. Mindig nagy örömmel várom a szeptembert, szabadságot is szoktam ilyenkor kivenni, hogy minél többet kint legyek és bőgő kürtömmel közöttük „bőghessek” fotózás közben.

Hogyan osztod be az idődet, hogy jusson a festésre és a fotózásra is?

Személy és vagyonőrként dolgozom, pont azért a szabadidőért 1-24 órát dolgozom, és közben 3 napot vagyok itthon, hogy ki tudjak menni fotózni és megfigyelni az állatokat, és így jut idő a festésre is.

Milyen jellemzőkkel tudnád körbeírni a saját munkádat?

Munkámban realista jegyeket találhat a szemlélő, mert amit a természetből ellesek azt szeretném visszaadni amennyire csak lehet, a legélethűbben.

Milyen anyagokat használsz a műveid elkészítése során?

Elsősorban olajjal dolgozom, kasírozott vászonra, illetve farost lemezre felragasztott vászonra festek. Olajfesték a kedvencem, és nem utolsó sorban a grafit ceruzával és szénnel való rajzolást, satírozást és kedvelem nagyon.

Hol láthatóak az illusztrációid?

Több könyvben is megtalálhatóak az illusztrációim:

 Tálosi István : Ötven vadász emlékeiből 9.

Bán István : Téli zimankó

Nomád Földi László : Vadászat karácsonya

Ambrózy Árpád : Amit a vadász íjász vizsgán tudni kell .

Facebook oldalán: József Seres névnél megtalálhatok a rajzaim.

www.kepafalon.hu

www.seresjózsef.uw.hu honlap

A Nimród szerkesztőség lehetőséget adott a 2016-os Nimród naptár elkészítésére, amit festményeimmel és grafikáimmal fognak megjelenni.

Jelenleg milyen munkáid vannak?

Sokféle munkáim vannak, az apróvadtól a nagyvadig, de inkább a nagyvadak a jellemzőek, mert ahol élek a Gödöllői dombságban inkább a nagyvadak vannak többségében. Szarvas, vaddisznó, muflon, őz, ezeket szívesen festem, nagy kedvencem a vaddisznó, róka és az erdei Szalonka, tájban elhelyezve.

Van kedvenc helyed, ahol megfigyeled a vászonra álmodott állatokat?

Több kedvenc helyem is van. A Pilisi Parkerdő Valkói területén ahova kitudok menni megfigyelésekre fotózásokra, vadföldekre, vaddagonyákhoz és szórókra.

Megköszönöm a lehetőséget a parkerdő vezetőjének M. Ferencnek és a vadgazda H. Károly barátomnak, akik lehetőséget biztosítottak, hogy kijárhassak a területükre, amit nagy megbecsüléssel bizalmasan kezelek. Hiszen a vad megóvása nekem is a szívügyem.

Van valamilyen hazai vagy külföldi festő, akinek követed a munkásságát?

Kedvelt festőim Csergezán Pál, talán minden vadászfestő példaképe. Muray Róbert, akit ismertem is mentorom és tanítom volt. Muray műhely minden egyes alkotó táborában részt vehettem. 2004-ben megkaptam a Muray Róbert emlék plakettet amelyet a mai napig is megbecsüléssel nagy tiszteletben tartok. Megemlíteném Valaczkai Erzsébetet, aki Gemenci alkotó táboraiba meghívott többször. Első sorban említenem Csiszár József festőművész urat, akinek sokat köszönhetek. Muray Róbert után ő tanít és képez a mai napig és ez nekem egy kiváltság, mert magamtól 10 év alatt se jöttem volna rá azokra a technikákra, amiket megmutatott nekem. A megtanult és ellesett technikát szeretném követni a magam stílus kialakításában. Külföldi festő, akinek szívesen nézegetem a festményeit, képeit, grafikáit a Holland Rien Poortvliet.

Sokat nem kellett várnom, mert a jól etetett leshelyek, szórok azok hamar odacsalták a vadat, de egyszer előfordult, hogy 5 óra hosszat kellett várnom a vaddisznókra.

Milyen jövőbeni terveid vannak?

A jövőbeni terveim szeretném továbbra is a fotózást folytatni a magam szórakoztatására, mert szép és jó időtöltés, kikapcsolódás a mindennapos stresszes világunkban. Szeretném továbbra is festményképeimmel megdobogtatni a természet kedvelők, természet szeretők szívét. Továbbá szeretném megismertetni a festői munkásságomat az emberiséggel. Szeretnék ebből a fogyó természetből, állatvilágból valami maradandót hagyni a festmény képeimen.

Köszönöm a válaszaidat és további sikereket kívánok neked! 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük