vadász konyha Vadászház

Mutatjuk, hogy nevelj kifogyhatatlan fokhagymát otthon!

Mutatjuk lépésről lépésre.

Főzés közben a fokhagyma illata betölti az egész konyhát. Hogyan jussunk hozzá a legfinomabb fokhagymához? Termesszük otthon!

Miért ültess fokhagymát?

A fokhagyma áldásos hatásainak száma végtelen. Az csak egy dolog, hogy valószínűleg mindenki kedvenc ételeiben főszerepet kap, de egészségünkre is előnyösen hat. Az otthon termesztett fokhagyma éppen ezért mindig jól fog jönni.

A fokhagyma egy jól kipróbált és közismert immunerősítő szuperétel. Kutatások kimutatták, hogy azok, akik naponta szednek fokhagyma étrendkiegészítőt, 63%-kal csökkenthetik a megfázás, az influenza esélyét. A fokhagyma a makacs Staphylococcus fertőzések kezelésében is hasznos. Sokan készítenek saját maguk fokhagyma olajat, hogy kezeljék a fülfertőzéseket.

A szív- és érrendszer egészsége

Amikor más ételekkel együtt fokhagymát eszünk, javul a koleszterinszintünk és megakadályozhatjuk a koleszterin lerakódását. Ez jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke esélyét. A fokhagyma nagyon hasznos a magas vérnyomásban szenvedőknek is. Mindennapos fogyasztása 8%-kal csökkentheti a vérnyomást.

Rákmegelőzés

A kutatások fényt derítettek arra, hogy mindennapos étrendjébe beépítve valaki minél több fokhagymát eszik, annál inkább csökkentheti a gyomorrák, a kolorektális rák és a májrák kialakulásának esélyét.

Hogyan neveljünk fokhagymát?

Szerencsére otthon fokhagymát termeszteni egyáltalán nem bonyolult feladat. Akár csak néhány növény számára van hely, akár nagyobb kerttel rendelkezünk, mindenképpen érdemes hozzáadni ezt a csodás növényt az otthon termesztett növényeink repertoárjához.

Csakis bio fokhagyma gerezdeket ültessünk el. Nemcsak egészségünk érdekében, de azért is, mert a vegyi anyagokkal kezelt fokhagymák gyakran nem csíráznak ki a földben. Így ültesd el a fokhagymát lépésről lépésre:

1. Ültesd el még azelőtt, hogy a talaj megfagyna. Általában október ennek az ideális időpontja. Természetesen, ha a lakásban fogod nevelni, akkor ez nem számít.

2. Használjunk megfelelő földet, ami laza és termékeny. A föld tetejére 5-7 cm vastagságban tegyünk szerves anyagot. Alakítsunk ki sekély barázdákat egymástól 15 cm-re.

3. Szedjünk gerezdekre egy nagy fej fokhagymát és a legnagyobb gerezdeket használjuk fel az ültetéshez.

4. Dugjuk a földbe 5 cm mélyre a gerezdeket, egymástól 10 cm távolságra. A hegyesebb vége legyen felfelé!

5. Földdel fedjük be, majd öntözzük meg a gerezdeket. Komposztot vagy lehullott levelet is tehetünk rá.

6. Tavasszal vagy amikor a fokhagyma kezd előbújni, öntözzük meg, ha a felszín alatt néhány centivel száraznak érezzük a talajt – nem kell nekik sok víz – és törjük le a virágait.

7. Figyeljük, hány levelet hoz. Ha a levelek száma 5-6, itt az idő a fokhagyma kihúzására. A legjobb, ha ehhez ásót használunk.

A betakarított fokhagymát azonnal fogyaszthatjuk, de ha szeretnének eltenni, pucoljuk meg és lógassuk fel száraz, hűvös, jól szellőző helyre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük