Hírek és események

Nagy károkat okoznak a hódok, de van lehetőség a jogszerű védekezésre

Amekkora öröm a természetvédőknek, akkora a hóddal járó bosszúság is, mert hatalmas károkat okoz, ahol feltűnik: például a Jeli Arborétumban, a Rába mentén, vagy Szombathelyen.

Hatalmas károkat okoztak a hódok a Jeli Arborétumban. Az ötvenezer forint eszmei értékű védett állat már több mint ötven bükkfát – köztük százévesnél is idősebb példányokat – annyira megrágott, hogy pusztulásuk elkerülhetetlen.

A fiatalabbakkal kezdte
Karóként meredeznek a fiatal gyertyánok és más fafélék maradványai a Jeli Arborétum mocsaras területén. Itt az igazi botanikai értéket a mocsári ciprusok jelentik, ezeket gyantatartalmuk miatt egyelőre nem rágta meg a hód. Annál nagyobb pusztítást végez napról napra például a bükkállományban. Ruborits Tamás, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti műszaki vezetője elmondta, hogy több olyan hatalmas, 100-150 éves bükkfa is áldozatául esett Magyarország legnagyobb rágcsálójának, amely már az arborétumot alapító gróf Ambrózy-Migazzi István idejében is itt állt.

A hód először csak a fiatal fákat károsította, később viszont az idősebb példányoknak is nekiállt. A hatalmas bükkök „kitermelését” a gyökerüknél kezdi, majd a törzsükön nyolcvan centi magasságig teljesen körberágja a kérget, sőt a háncsszövetet is, ami a fa pusztulásához vezet.

Lokál

Nincs ellensége . A tó partján álló fák törzsét annyira körberágta, hogy egy erősebb szél biztosan bedönti ezeket a vízbe. Jól látszanak kedvelt útvonalai az állatnak a talajon és a tó körüli fákon is. Amerre jár, arra rág. A tó töltését ugyancsak számos helyen meggyengítette már a hód, üregei néhol be is szakadtak, így egyre inkább balesetveszélyessé válik a part.

Mivel a hódnak Magyarországon nincsen természetes ellensége, és az arborétumban ilyenkor a látogatók sem zavarják a nyugalmát, a védett állat egyre nagyobb károkat okoz a szintén védett botanikus kertben.

Forrás és a teljes cikk a linkre kattintva elérhető: https://www.vaol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/hatalmas-karokat-okoz-hod-van-lehetoseg-jogszeru-vedekezesre-2213539/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük